Op de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) is de voertaal vanaf 2020 volledig Engels. Maar is de verengelsing van ons Nederlandse onderwijs eigenlijk een goede ontwikkeling?

Sandra Wormgoor, een onafhankelijke taaldocent die zowel Engels als Nederlandse les geeft aan particulieren, vindt de ontwikkeling zowel goed als fout. “Als je op het MBO van bijvoorbeeld schilders eist dat ze Engels spreken terwijl ze dat voor hun vakgebied eigenlijk niet nodig hebben, dan is het een slechte ontwikkeling. Maar als je in een Engels werkveld gaat werken later, dan is het goed.”

Foto: Wikimedia Commons

Kwaliteit colleges omlaag
Toch zal de kwaliteit van de Engelse colleges wellicht omlaag gaan. “Als je Engels spreekt, verandert je gedrag. Dat betekent dat je, wanneer je een ander taal spreekt, ook anders gaat reageren.” Als je Nederlands spreekt ben je misschien iemand die zijn mond meteen optrekt, als je Engels spreekt kan het zijn dat je meer verlegen bent of helemaal niets zegt. Wormgoor merkt dat zelf ook. “En ik spreek veel Engels. Ook kunnen sommige docenten hun passie voor hun vak minder goed verwoorden in het Engels.”

Wormgoor ziet helaas ook dat buitenlandse studenten door de ontwikkeling minder snel Nederlands leren. “Op veel opleidingen wordt steeds meer Engels gesproken en geschreven. Dat is waarschijnlijk om buitenlandse studenten aan te trekken. Dat werkt, maar sommige buitenlandse studenten willen juist Nederlands leren en dat lukt zo dus niet.”

Hier vind je nog een overzicht van het aantal Engelstalige opleidingen in Nederland.