Groeien IJslanders vandaag de dag nog op met deze volksverhalen of wordt het nu meer als toeristische attractie gebruikt? Veel toeristen komen voor het Noorderlicht, de watervallen en de heetwaterbronnen, maar misschien komen ze ook wel voor de verhalen over de elfen. We vroegen het IJslanders en toeristen.

Jesus & Juany zijn twee Spaanse toeristen. Ze zijn naar IJsland gekomen om onder andere het Noorderlicht, het landschap en de watervallen te bekijken. We vragen ze naar de elfen. Juany: “Ik denk dat het bijgeloof is, net als andere dingen in ons land. Bij ons is er bijvoorbeeld de ‘hombre del saco’, de man met de zak.” Het is een wereldwijd bekend mythisch wezen dat stoute kinderen in een zak zou ontvoeren. “Misschien is het vanwege het Noorderlicht en andere speciale dingen die mensen niet konden verklaren en hebben ze er een magische atmosfeer om gecreëerd.”

Björn is Bankier en IJslander. Tijdens zijn hardlooprondje wil hij wel heel even tijd maken om met ons te praten. Hij groeide op met de mythische verhalen. “Er is iets daar. Ik weet niet hoe het is met andere families, maar in mijn familie denk ik dat de meesten denken dat er iets is wat we niet begrijpen. Of dat elfen zijn of iets anders, ik weet het niet.”

Björn heeft toevallig dezelfde naam. Hij is wetenschapper bij in het Marine Research Institute in Reykjavik. Hij groeide met het Christendom op maar als wetenschapper heeft hij een nuchtere blik op de mythische wereld. “Ik denk niet dat mensen er vandaag de dag in geloven. Misschien dat ze dat vroeger wel deden, maar nu niet meer.” Op de vraag of hij in mythische wezens gelooft geeft hij dan ook een duidelijk antwoord: “Nee, ik ben een wetenschapper.” Maar mensen die er wel in geloven ‘kunnen doen wat ze zelf willen’.

De Engelse Douglas en zijn vriendin zijn voor een paar dagen in IJsland. Douglas: “Ik ben hier twee keer eerder geweest, maar ik wilde terug komen met mijn vriendin.” Over de elfen heeft hij wel eens gehoord. “Ik heb over ze gehoord, maar ik ben nog niet bij een van de elfen ‘sight seeing’ dingen geweest ofzo. Ik denk niet dat ze echt zijn, maar het is een mooi iets. Het is een goed ding om aan toeristen te verkopen. Je kunt zelfs een elfspotten diploma halen nu!”

Dochter Cassandra en moeder Sarah uit Engeland gaan alle toeristische hotspots in IJsland af; de Blue Lagoon, Golden Crircle en het Noorderlicht staan onder andere op hun lijstje. Of ze al eens over de elfen in IJsland hebben gehoord?  Cassandra: “Ja ik heb een artikel gelezen over hen maar weet niet zo veel van hen af. Misschien als we tijd over hebben dat we naar ze op zoek gaan haha. Het is best bizar. Mijn oma in Engeland gelooft heel erg in sprookjes. Ik begrijp dat mensen echt in dingen geloven zoals de elfen. Maar ik doe dat niet.”

Deense studentes Benedikte & Therese wonen, studeren en werken in Reykjavik. “We hebben over de mythische wezens hier gehoord maar zelf hebben we nog nooit de elfentuin of zo bezocht. Het is meer zoals een oud verhaal. Ik denk dat het meer iets is dat is verbonden met het land zoals een schattig verhaaltje. Natuurlijk geloven sommigen daarin.” Niet alleen in IJsland komen dit soort verhalen voor natuurlijk. “We hebben soortgelijke verhalen in Denemarken. Het is meer een oud iets, iets waarin je ooit in geloofde toen je kind was en waar je vandaag de dag niet echt meer aan denkt.” Ze vertellen over een andere traditie; de kerstkat. “Het is een leuke traditie dat ze elkaar kleren geven en anders word je opgegeten door de kat.”