Carolina Schindler is geboren in Duitsland maar verhuisde voor haar studie aan de HAN naar Nijmegen. Toen ze tijdens een vakantie in IJsland haar IJslandse vriend ontmoette, koos ze ervoor naar hem toe te verhuizen. We praten over Nederland, IJsland en ook over de elfen.

In kaffihús Vesturbæjar net buiten het centrum van Reykjavik ontmoeten we Carolina. Ze vertelt hoe ze in IJsland is belandt. “Op de gaypride in Reykjavik heb ik mijn vriend ontmoet. Eerst wilde hij naar Nederland verhuizen omdat ik op de HAN een baan had.” Toen Carolina’s baan op een gegeven moment niet meer zeker was ging ze er toch voor. “Ik dacht: ‘ik ga het gewoon doen’. Ik kwam hier en na twee weken begon ik met werken op een kinderdagverblijf, terwijl ik de taal helemaal niet sprak. De eerste paar maanden waren heel moeilijk. Je gaat door bepaalde fases heen dat je denkt: ik ben echt stom, ik begrijp niet eens een klein kind.” Ze begon met een taalcursus en spreekt ondertussen even vloeiend IJsland als Nederlands, Duits en Engels.

IJslandse natuur

Hierheen verhuizen was voor Carolina dus niet niks. Vergeleken met Nederland is IJsland een compleet ander land. Niet alleen de taal, maar ook de natuur, de ruimte en het wonen is anders. “Er is wel een ruimtegebrek in Nederland; er is eigenlijk geen vrij landschap meer. In IJsland kun je ver rijden zonder een huis te zien in de natuur. Ik denk ook dat mensen meer in connectie zijn met de natuur vergeleken met in Nederland. Hier weet je als er een storm is dat niemand dan de deur uit gaat. In Nederland heb je meer het gevoel dat je alles onder de controle hebt wat betreft het weer. Hier weten ze dat ze geen controle hebben en afhankelijk zijn van de natuur.”

Toerisme

Dat er afgelopen jaren steeds meer toeristen naar het land komen valt haar ook op. En dat gaat ten koste van de bewoners. “Veel mensen verhuren appartementen in de zomer als Airbnb. Dat is een groot probleem voor mensen die hier wonen. In het centrum wonen eigenlijk geen IJslanders meer, dat is heel verdrietig.” In IJsland mag je 90 dagen per jaar je Airbnb verhuren.  “Er zijn daardoor veel IJslanders die in de zomer op de camping zitten, omdat ze geen woning hebben. De IJslanders zitten dan tussen toeristen op een camping met hun inboedel ergens anders opgeslagen. Het is alleen voor sommigen positief; als je al een appartement hebt, kun je dat verhuren maar als je dat niet hebt dan wordt het ontzettend moeilijk. Je kan ook wel een huis kopen, maar dat is heel anders. Het is heel duur om geld te lenen bij de bank. Dus als je wil lenen, weet je vaak niet of je het terug kan betalen.”

Verschillende valuta

Als je in IJsland de prijs van producten in de supermarkt omrekent van de IJslandse Kroon naar de Euro, kom je erachter dat de prijzen hier hoger liggen. “Het is hier duurder maar je krijgt ook meer loon. Het is niet zo dat je geld over houdt. Maar als je naar het buitenland gaat, dan ben je gewoon the king. Als ik nu naar Duitsland ga, denk ik: ‘ik ga gewoon alles kopen’. In augustus vorig jaar hebben ze voor het eerst in IJsland een H&M geopend. Het grappige is dat de kinderen van het kinderdagverblijf daarvoor al wel H&M kleren aan hadden, maar er dus geen winkel was. Dus je weet gewoon dat wanneer IJslanders in het buitenland zijn, dat ze doordraaien in de H&M. Ze zeggen hier vaak: ‘als je in een H&M staat, moet je gewoon roepen of er een IJslander is en dan krijg je wel reactie zoals ‘ja! Hier!’”

over elfen

Toen Carolina naar IJsland verhuisde, kreeg ze ook te maken met de geruchten over elfen. “Laatst hebben we er in de koffiepauze over gepraat. Dat was grappig want ik dacht dat het gesprek na enkele minuten wel dood zou lopen, maar iedereen bleef maar vertellen. De meesten hadden wel een verhaal van een opa of oma, de verhalen gaan best ver terug in de families. Ze gingen bijvoorbeeld eens een weg aanleggen en al de machines gingen kapot door een steen. Toen hebben ze om die steen heen gebouwd. Dat vind ik echt zoet, echt schattig. Vroeger geloofden de kinderen in elfen en als ze ouder worden niet meer. Het zit nog wel in hen en dat wordt doorgegeven.“