Elfen mythologie

Voordat we überhaupt beginnen, laten we eerst even duidelijk uitleggen waar dat geloof in mythische wezens zoals trollen, elfen en geesten vandaan komt. Verhalen over goden en mythische wezens worden al lang verteld. Al eeuwen worden duizenden volksverhalen doorverteld in families.

Oorsprong

De oorsprong van elfen ligt in de Germaanse/Noordse mythologie. De Noordse Vikingen namen de verhalen over goden en mythische wezens dit in de negende eeuw mee naar IJsland toen ze het land koloniseerden. Door de jaren heen werd het Christendom geïntroduceerd in IJsland, maar het geloof in de goden en wezens bleef ook bestaan. Dit zorgde voor frictie tussen de het Christendom en de Noorse religie. “In het jaar 1000 werd door de wetgever Thorgeir Ljósavatngooi besloten dat de oude Noordse religie alleen nog maar binnenshuis aangehangen mocht worden. Op dit moment telt de IJslandse bevolking meer dan tweeduizend aanhangers van de oude Noordse goden. Zij geloven dat de verhalen van de oude Vikingen metaforische verklaringen geven van natuurkrachten en de menselijke psychologie”, aldus isgeschiedenis.nl.

Mythologie

Mytholoog Ben Blom vertelt ons meer over deze mythologie: “Vroeger had de mensheid natuurlijk nog niet zo veel kennis op het gebied van de wetenschap en van de natuur. Je kunt je voorstellen dat het destijds heel beangstigend was om op een aardbol te leven, die regelmatig geteisterd werd door vulkaanuitbarstingen, aardbevingen, overstromingen, onweer, enzovoort.
In West-Europa ontstond daarom de Germaanse/Noordse mythologie, een manier
om te kunnen dealen met het dagelijkse bestaan op de wereld.” Het is dus niet zo raar dat verhalen over elfen, trollen, geesten en andere wezens werden verteld. Als er rare gebeurtenissen plaatsvonden, kon het zo verklaard worden.

ontkerkelijking

Tegenwoordig speelt geloof een minder grote rol in het land, vooral onder jongere generaties. Onderstaande tool laat de verdeling van atheïst tegenover Christen zien van twee verschillende leeftijdsgroepen.

Dit blijkt uit een poll van stembureau Maskína namens Siðmennt, Icelandic Ethical Humanist Association, een vereniging van IJslandse atheïsten. Ook vroegen ze de deelnemers hoe ze denken dat de wereld is ontstaan.

Bron afbeelding: Flickr