Tientallen mensen verzamelden zich maandag 19 februari op het Malieveld in Den Haag voor een demonstratie tegen zinloos geweld, voornamelijk door de politie. Een vreedzaam protest, met een magere opkomst.

Paul Selier, een 39-jarige autohandelaar uit Den Haag, stierf op 2 februari tijdens zijn aanhouding. De precieze doodsoorzaak is nog niet duidelijk, maar nabestaanden leggen de schuld bij de politie. Volgens volkszanger John Medley, een goede vriend van Selier, was de dood van de autohandelaar onnodig. Het schokkende geweld dat de politie gebruikte noemt Medley ‘buitensporig’.

Demonstatie
Voor Medley en nog een aantal bekenden was de maat vol, dit was al de derde keer in twee jaar tijd dat er iemand overleed na het gebruik van buitensporig geweld door de politie. Ze besloten een demonstratie te houden tegen zinloos (politie)geweld. De volkszanger liet wel weten dat ze een vreedzame demonstratie wilden houden. “We hebben niets tegen de politie, maar we denken dat geweld niet nodig was geweest. Paul had niet dood gehoeven.”

Op Facebook liet ruim honderd man weten dat ze aanwezig zouden zijn en nog honderd man was geïnteresseerd in het evenement. Toen er op het veld maar enkele tientallen mensen stonden, was Medley teleurgesteld. “Ik had meer verwacht in Nederland, maar in ieder geval, hartstikke bedankt voor jullie opkomst”, sprak hij het publiek toe.

  • De opkomst is minder dan verwacht…

De demonstratie verliep, zoals verwacht, rustig. Enkele nabestaanden, ook van eerdere slachtoffers, spraken een woordje en Medley sloot af met het nummer ‘You’ll never walk alone’, in de hoop dat dit nooit meer zal gebeuren.