Volgens Howard Gould, community officer van de Londense club Leyton Orient, heeft zijn club op het gebied van supporters weinig last van de degradatie van afgelopen seizoen. In een interview met De Nieuwsredactie geeft hij aan dat Leyton na de degradatie meer toeschouwers trekt dan voor de degradatie. Maar klopt dit wel?

Een degradatie heeft voor vrijwel elke club negatieve effecten, zeker wat betreft supporters. Het is dan ook nogal opvallend om te stellen dat een club na een degradatie meer supporters trekt dan hiervoor het geval was.

Er zijn natuurlijk verschillende manieren om na te gaan hoeveel supporters een club bezoeken. Zo kan je kijken naar het gemiddeld aantal toeschouwers per wedstrijd of het hoogste- en laagste aantal toeschouwers in een wedstrijd gedurende het seizoen. Deze factcheck gaat in op al deze manieren.

Uit bovenstaande cijfers blijkt dat alleen het laagst aantal supporters dit seizoen gunstiger is, vergeleken met vorig seizoen. Alle andere cijfers laten een daling zien ten opzichte van vorig seizoen. Nu is dit seizoen natuurlijk nog bezig en kan er nog veel gebeuren, maar ook het gemiddeld aantal toeschouwers per wedstrijd is lager ten opzichte van het vorige seizoen.

Conclusie: niet waar

Howard Goulds bewering klopt niet. Hoe je er ook tegenaan kijkt, op vrijwel elk gebied loopt de club qua supporters achter ten opzichte van het vorige seizoen. Er kan nog het nodige veranderen aangezien het seizoen nog bezig is, maar om betere cijfers neer te zetten dan vorig seizoen moeten er vanaf nu veel meer mensen naar het stadion gaan.