Steeds meer jongeren kiezen ervoor om gezonder en milieubewuster te leven. Dit brengt niet alleen biologische eettentjes en vleesvervangers met zich mee, maar ook producten als veganistisch leer. Dena Simaite, het gezicht achter vegan kledingmerk Noumenon, vertelt over de populariteit van veganistisch leer.

Tijdens haar studie aan het Amsterdam Fashion Institute (AMFI) begon Simaite zich te verdiepen in duurzame mode. “Na mijn afstuderen begon ik met een capsule collectie van Noumenon om te kijken hoe de markt hier op reageerde.” Ze lanceerde haar kledinglijn in ‘vegan paradijs’ Berlijn. Deze hoofdstad is namelijk door Happy Cow  uitgeroepen als de beste stad voor veganisten. De collectie werd zo goed ontvangen dat Simaite verder is gegaan met haar merk.

Matt & Nat hype

De populariteit omtrent veganistisch leer is volgens Simaite niet perse omdat er meer veganisten zijn. “Tegenwoordig zijn er merken die hele leuke items maken van veganistisch leer. Het Canadese vegan tassen- en schoenenmerk Matt & Nat is bijvoorbeeld een hype geworden.” Simaite denk dan ook dat vegan leer vooral wordt geconsumeerd omdat het er mooi uitziet. “Ik denk niet dat er een connectie wordt gemaakt tussen echt en vegan leer.”

Paddenstoelenleer

Tegenwoordig wordt er veel gespeeld met het nabootsen van leer. Zo worden er tassen en schoenen gemaakt van paddestoelen-, ananas-, appel- en rabarberleer. In de toekomst denkt Simaite dat het consumeren van leer steeds minder wordt. “In de toekomst hebben we dieren niet meer nodig voor het ontwikkelen van mode producten. Leer gaat iets van de oudere generatie worden.”