Als je ziek bent is een bezoekje aan de dokter voor de meeste Nederlanders meer dan normaal. Voor de Kenianen is dit zelden mogelijk. Er is weinig geld onder het volk maar wel veel levensbedreigende ziektes. Dankzij vele vrijwilligers en ondernemers uit andere landen beschikt het land over verschillende faciliteiten waardoor het volk gezond kan blijven.

Lisa Moore vertrok tien jaar geleden vanuit de VS naar Kenia. “Eerst moest ik niks van het land Afrika hebben maar na mijn eerste bezoek was ik om. Ik zag dat het land hulp nodig had en wilde daar graag iets aan bijdragen!”, vertelt Lisa.

Lisa heeft drie scholen en twee ziekenhuizen opgebouwd. Samen met haar man begeleiden zij de werknemers en zorgen zij dat ze goed worden opgeleid. Tevens zorgen zij voor structuur op de werkvloer. Structuur is iets wat vaak nog ontbreekt in het land. Dit is dan ook de reden dat de Kenianen veel bedrijven zelf niet kunnen starten of draaiende kunnen houden.

Een klein bedrag

Voor de behandelingen in het ziekenhuis wordt een klein bedrag gerekend. Lisa: “Voorheen waren de behandelingen gratis. Dit heb ik een half jaar volgehouden. De rijen voor het ziekenhuis waren niet meer bij te houden.” Voor het Keniaanse volk is het belangrijk dat ze bewust zijn van de hulp die ze krijgen van andere landen. Door het vragen van een klein bedrag weten ze dat het niet vanzelfsprekend is.

Zelfstandig

Werknemer Moses is ervan overtuigd dat zij het ziekenhuis zelfstandig draaiende kunnen houden. “Zolang er geld binnen blijft komen van de patiënten moet het lukken zonder Lisa”, vertelt hij. Een stukje verderop gebeurt dit al in een ander ziekenhuis van Lisa. “Het duurde 6 jaar voordat de werknemers doorhadden hoe ze dit zelf konden runnen. Ze kunnen het wel maar het heeft tijd nodig”, lacht Lisa. Op dit moment lopen de zaken in beide ziekenhuizen erg goed. Ook Lisa verwacht dat het andere ziekenhuis over een aantal jaar ook zelfstandig kan draaien. Lisa: “We zullen ten allen tijden een oogje in het zeil houden”.

  • Lisa Moore startte een ziekenhuis in het dorpje Ukunda in Kenia.