Door Bob Rekelhof

Punt, onafhankelijk magazine van Avans Hogeschool, heeft twee nieuwe columnisten. Dit maakte het magazine deze week bekend. Een van de nieuwe maatschappelijk kritische verhalenvertellers is Raffi Shahbaz Nazarian. Zijn inspiratie kan overal vandaan komen, vooral als “iets afwijkt van de norm of de norm afwijkt van wat logisch is”, aldus de columnist.

Eén van Raffi’s filmproducties ‘Invisibilem’.

Raffi, student film bij AKV st. Joost en columnist, wil mensen blootstellen aan zichzelf. Raffi: “Ik schrijf columns en maak films om hedendaagse idealen kritisch te benaderen. Ik streef ernaar mensen bewust te maken van wat we doen en denken.” Hij let op wat afwijkt van de norm of waarbij de norm afwijkt van wat logisch is. “Ik schrijf over de absurditeit van wat we logisch vinden”, vervolgt hij. Zo legt de pennendirigent zaken bloot die volgens hem onderbelicht worden in het dagelijks leven.

Columnwaardige gebeurtenissen

“Als ik op straat loop, gesprekken voer, op een date ga, alles kan worden gebruikt als inspiratie”, vertelt de woordenkunstenaar. “Het kan een aanname zijn, een voordeel dat iemand heeft, een toon of een blik. Soms opvallende zaken, soms subtiele dingen.” Dit geeft Raffi de nodige inspiratie voor zijn teksten en films. “Dan denk ik: ‘dit een columnwaardige situatie’.”

Hier kun je Raffi's eerste column voor Punt lezen.

Je moet jezelf kunnen onderscheiden, in zekere zin zelf afwijken van de norm, om op te vallen. Niet alleen op tinder, maar ook als columnist. Raffi doet dit door spiritualiteit en wijsheid te vermengen met zijn gedachtenkronkels om zo de ultieme verhalen te maken. Zo is hij al langere tijd bezig met levensvragen die voortkomen uit de metafysica. Het gaat hierbij om de werkelijkheid die verscholen ligt achter onze zintuiglijke waarneming. Iets simpeler gezegd voor onze snapchathersenen, het gaat praktisch gezien om vragen over het bestaan en onze identiteit. Door subtiel en doordacht bepaalde beelden te laten zien, kun je zulke onderwerpen aansnijden, legt hij uit.

Zou jij een militair graf adopteren en bijhouden?