Nederland heeft er weer twee medailles bij op de Olympische Spelen. De vrouwen pakte de zilveren plak in een spannende strijd tegen de favoriet Japan. Waar Wüst, Leenstra en De Jong met een tijd van 2.55,48 over de streep kwamen werden de Japanners met een tijd van 2.53,89 terecht Olympisch kampioen. Na afloop baalde Wüst. “Het is mijn laatste wedstrijd op de Olympische Spelen, daarom baal ik. Japan heeft terecht gewonnen.” Haar collega De Jong was het eens met haar collega. “Ik ben trots op onze prestatie en de Japanners waren gewoon net iets beter.”

Japan won voor de tweede keer op deze spelen goud. Johan de Wit, Bondscoach van Japan, was na afloop sprakeloos. “Deze medaille laat zien hoe goed we zijn. Ik was wel bang dat Nederland nog ging winnen met een 2.55 maar ik wist dat wij rond de 2.53 konden rijden. Als dat dan gebeurt is het geweldig voor die meiden.” Wel gaf hij nog aan dat Japan misschien wel een gouden medaille heeft laten liggen op de 1500 meter voor de vrouwen. “Miho Takagi was vandaag weer zo goed. Als ze dit van de week had laten zien dan had ze hem gewonnen, helaas had ze op dat moment te veel zenuwen.”

In de eerste halve finale konden de Nederlandse vrouwen hun krachten sparen. Lotte van Beek deed in de halve finale mee in plaats van Marrit Leenstra, die hiermee krachten kon sparen voor de finale. De tegenstander Amerika reed niet mee voor de overwinning en spaarde zich voor de B-finale, die ze later wel wonnen van Canada. Na een paar honderd meter was al duidelijk dat Amerika geen strobreed in de weg lag voor Nederland.

Teleurstellend brons voor de mannen.

De Nederlandse mannen wisten al snel dat ze het goud uit hun hoofd konden zetten. In een de halve finale tegen Noorwegen werd verloren met een verschil van 1,38 seconde. Sven Kramer, Patrick Roest en Jan Blokhuijsen waren in de wedstrijd geen enkele keer sneller dan de Noren. Aan het eind van de rit bleek dat de veer in Blokhuijsen zijn linker schaats er af viel tijdens de race. Bondscoach Geert Kuipers wilde de schuld van de nederlaag niet geven aan het materiaal. “De Noren waren ook gewoon sneller, het is nog maar de vraag of deze veer het verschil had gemaakt.” In de laatste ronde leek het er ook op dat Roest het zwaar had. Hij viel in voor Koen Verweij die in de kwartfinales een matig optreden liet zien.

In de andere halve finale wisten de Koreanen in een spannende strijd met Nieuw-Zeeland aan het langste eind te trekken. De laatstgenoemde kwam hierna in de B-Finale uit tegen Nederland. Korea mocht met Noorwegen uit gaan maken wie er met de gouden plak van door zou gaan.

Nederland won uiteindelijk gemakkelijk van de Nieuw-Zeelanders, maar kijkt toch met gemengde gevoelens terug kijken op de bronzen medaille. De mannen baalde toch dat ze geen goud konden pakken en hadden niet het idee dat de afgebroken veer een reden was. “De Noren reden vandaag gewoon echt goed, ze hebben het goed gedaan en hielden de rondes constant. De afgebroken veer werk ook niet mee dan rijd je gewoon met anderhalve schaats. Toch betwijfel ik of we wel gewonnen hadden als alles heel bleef”, antwoordde Kramer.

De Noren pakte uiteindelijk het goud bij de mannen in een tijd van 3.37,40 hiermee waren ze ruim een seconde sneller dan de Koreanen die uiteindelijk het zilver wonnen. Voor de Noren is het een extra bevestiging dat ze weer meetellen met het schaatsen. Na het goud van Lorentzen is dit de tweede gouden medaille op deze Spelen die de Noren pakken bij het schaatsen. Mogelijk kan daar nog een derde bij komen op vrijdag. Dan strijdt Lorentzen met onder andere Kjeld Nuis en Kai Verbij voor de titel op de 1000 meter.