Het spel ‘Slecht Nieuws’ dat in november in Nederland is gelanceerd, is nu ook in de Engelse versie uitgebracht. Oprichter van DROG, een groep tegen nepnieuws, Ruurd Oosterwoud heeft nauw samengewerkt met de universiteit van Cambridge om het spel in de Engelse versie beschikbaar te maken. Hij legt uit wat het doel is van dit spel.

Het spel ‘Slecht Nieuws’ moet mensen leren om nepnieuws makkelijker te herkennen. “We willen mensen ervan bewust maken dat het produceren van nepnieuws best wel complex is”, vertelt Oosterwoud. In het spel start je een eigen nepnieuws bedrijf op en moet je proberen zo veel mogelijk volgers te werven aan de hand van het verspreiden van nepnieuws.

Op de juiste manier nep zijn
“Het belang van sociale interactie op de geloofwaardigheid van een bericht is behoorlijk groot”, zegt Oosterwoud. Ook dat komt naar voren in het spel. Veel reacties betekent een groot succes voor je bedrijf. Tijdens het spelen leer je hoe je nepnieuws verspreid en niet ontdekt wordt. Je moet precies de juiste dosis nep zien te vinden: je moet het niet overdrijven, het moet natuurlijk wel overtuigend blijven.

Het bereik van ‘Slecht Nieuws’ ligt vooral bij scholen, vertelt Oosterwoud. “Docenten waren opzoek naar een manier om dit onderwerp in de klas te bespreken. Nu wordt het spel vaak gebruikt en daar verzinnen docenten dan een les omheen.”

Wil je ook nepnieuws leren herkennen? Speel dan hier het spel.