Als je eens in Porto bent geweest, heb je vast een kijkje genomen in één van de vele wijnkelders. Ze vertellen je dan hoe port gemaakt wordt en je mag natuurlijk proeven. Maar, hoe moet je port eigenlijk drinken? En wat kun je er het beste bij eten? Rita, wijnexpert bij Ferreira, vertelt ons hier alles over.

Hoe dan?

“Je draait de port even rond in het glas. Het ronddraaien zorgt ervoor dat de aroma’s vrijkomen. Als je dan vervolgens een slok neemt, komen deze aroma’s in je neus en kun je de port optimaal proeven”, vertelt ze. Port bevat altijd zo’n 20% alcohol en het is daarom wijs om niet teveel te drinken. Bij een proeverij neem je een paar slokjes per soort. Uitspugen? Daar doen ze hier niet aan.

Bestel port niet bij je biefstukje

Maak niet de fout om in een restaurant een glaasje port bij je hoofdgerecht te bestellen, dat is namelijk niet de bedoeling. Rita vertelt dat port meestal voor of na een maaltijd wordt gedronken. “Portwijn is heel zoet dus om dat te drinken bij een hoofdgerecht is.. nogal ingewikkeld”, lacht ze, “een stuk vlees met een glas zoete port, dat is niet zo lekker”.

Traditioneel wordt het gedronken bij bijvoorbeeld een kaasplankje. Ze noemt de ‘Queijo da Serra’: de bekendste Portugese kaas. Deze is gemaakt van schapenmelk en heeft een sterke smaak. De Towney is een rode port en is hier perfect bij. Niet zo’n kaasfan? Je kunt dit ook prima combineren met een lekkere pastel de nata of een ander zoet, Portugees gebakje.