Foto: Koen Bakker

Barcelona – Real Madrid, Ajax – Feyenoord, Galatasaray – Fenerbahce: allemaal voetbalklassiekers. Ook in Duitsland zijn er een aantal wedstrijden om heel het jaar naar uit te kijken. Misschien wel dé wedstrijd van het jaar is Schalke 04 – Borussia Dortmund, ook wel de ‘Revierderby’ of ‘Kohlenpottderby’ genoemd. Maar waarom is deze wedstrijd dan zo bijzonder? Waarom heerst er een sterke rivaliteit tussen beide ploegen?

Laten we eerst even kennismaken met beide ploegen. Wie heeft wat bereikt en welke club komt waar vandaan?

De Veltins Arena in Gelsenkirchen

FC Schalke 04 uit Gelsenkirchen is na Bayern München de grootste voetbalclub van Duitsland, maar dat wil niet zeggen dat de club geen Nederlands tintje bij zich draagt. Klaas-Jan Huntelaar was jarenlang het boegbeeld van de Königsblaue. Ook is er sinds de jaren ’90 een vriendschap tussen de club uit Gelsenkirchen en FC Twente, wat zijn Eredivisiewedstrijden speelt in Enschede.  Maar wat heeft Schalke buiten Nederlandse historie meegemaakt?

De club uit Gelsenkirchen heeft verschrikkelijk veel fans, maar waarom zou je fan worden van Schalke 04? Wat maakt de club zo speciaal, en veel belangrijker, waarom is het nog specialer dan aartsrivaal Borussia Dortmund? We vroegen het aan twee fanatieke fans:

Op dit moment staat FC Schalke 04 op een zesde plaats en is verder uitgeschakeld in alle andere toernooien. Toch doen de Königsblaue het beter dan vorig seizoen, toen werd de club uit Gelsenkirchen slechts tiende. Vorig seizoen werd echter wel de kwartfinale van de Europa League bereikt, in die ronde was Ajax te sterk na verlenging.

De andere grote club uit het Ruhrgebied is

Het Signal Iduna Park in Dortmund

Borussia Dortmund, de club die geklopt werd door Feyenoord voor de laatste Europese prijs van een Nederlandse voetbalclub (de UEFA Cup in 2002). De Schwarzgelben zijn al jaren bovenaan de Duitse ranglijst te vinden en zijn daar voorlopig ook niet weg te denken. Ook Europees zijn de mannen uit Dortmund vaak lang actief. Wat is Borussia Dortmunds verhaal?

Met de befaamde ‘Gelbe Wand’ zijn de fans van Borussia Dortmund en de sfeer die ze creeëren wereldberoemd. Maar is dit ook de reden waarom ‘BVB’ zo speciaal is voor ze? Of is er nog een andere reden die speelt? We vroegen het een echte Borussia Dortmund-kenner, die voor de wedstrijd Borussia Dortmund-Atalanta Bergamo was afgereisd vanuit Olm:

Borussia Dortmund begon heel sterk aan het seizoen onder coach Peter Bosz, maar de Nederlander kon met zijn ploeg die vorm niet vasthouden en Dortmund zakte weg, zowel in Europa als in de Bundesliga. De coach is nu vervangen door Peter Stöger en hij ziet zijn team terug op een tweede plaats. Kans op de titel is echter niet aanwezig, Bayern München ligt namelijk negentien punten voor. Europees is er nog wel een prijs te pakken; de Europa League kan nog naar Dortmund komen.

De derby dan, waar komt deze vandaan? Wat is de historie ervan en hoezo is dit dé wedstrijd van Duitsland? We spraken een kenner en supporters over de rivaliteit en hebben de feiten even op een rijtje gezet:

Waarom zijn de Schalke 04-fans en de Borussia Dortmund-fans dan zo tegen elkaar? Kunnen ze na afloop niet gewoon een biertje drinken of moet er vaak worden gevochten? Komt dit ooit nog goed? We vroegen het Borussia Dortmund-watcher en -kenner Andrzey Badziag en Schalke 04-supporters Benadict en Tim:

Conclusie:

Schalke 04 en Borussia Dortmund zullen de rivaliteit waarschijnlijk niet snel loslaten. De clubs  uit de naast elkaar gelegen steden kunnen niet mét elkaar, maar ook niet zonder elkaar. De teams hebben te veel incidenten gehad en zijn altijd wel bij elkaar in de buurt van de ranglijsten te vinden. En zeg nu eerlijk: wij als neutrale toeschouwers genieten daar toch alleen maar van.

Door: Pieter Soethout & Koen Bakker