Of je de honderd jaar haalt, ligt voor vijftig procent aan je genen. Dat zegt Tv-dokter Van Essen tegen Nu.nl. De andere helft ligt volgens de dokter aan de leefstijl. Zus van Iersel (81) vertelt uit ervaring dat een goede leefstijl wel degelijk zin heeft, zelfs op latere leeftijd nog. “Mijn zussen en moeder hebben leeftijden rond de zestig gehaald, maar mijn hartje klopt nog steeds.”

Toch was Zus niet altijd bezig met op een gezonde manier oud worden. “Ik heb tot mijn vijftigste aan een stuk doorgerookt. Ik had geen conditie en was altijd de eerste die op mijn werk om de pauze vroeg.” Tot deze leeftijd heeft de mens dan ook de meeste kans op mentale problemen door werkstress en andere vervelende situaties rondom relaties, volgens Van Essen. Zus begon stukje bij beetje gezonder te leven en merkte dat ze zich beter ging voelen.

Gelukkiger mens
“Ik was vooral blij dat ik van mensen om mij heen tips kreeg over gezond eten en had door dat het onderhouden van contact een mens ook gelukkiger maakt.” In de tips van Van Essen komt dit ook naar voren. Hij zegt namelijk dat eenzaamheid een duidelijk voorspeller is van ongezondheid. Ook al vinden sommige ouderen de tips onzin, Zus straalt als ze vertelt dat ze een week geleden voor het eerst in haar leven is begonnen met sporten. “Ik ben nog maar een week bezig en voel me al fitter dan toen ik zestig was.”