Over het algemeen zijn de mannen in Nederland minder geïnteresseerd in mode dan vrouwen. Het maakt mannen vaak niet uit hoe ze eruit zien en wat ze aantrekken. In Zweden is dit anders, als je op straat loopt zijn bijna alle mannen goedgekleed Er is een verschil tussen de Nederlandse en de Zweedse man. Hoe kan het dat de Zweedse man er zo smaakvol gekleed bijloopt?

Het beeld dat de buitenwereld heeft over Finland en geslachtsgelijkheid tussen man en vrouw is over het algemeen positief. ‘Dat is ook waar we naar streven.’ Zegt Christian Björk, Hoogleraar design en kunstgeschiedenis aan de ArkDes universiteit in Stockholm. ‘Mannen en vrouwen zijn hier over het algemeen gelijk, als dat nog niet zo is strijden we hiervoor.’ De Scandinavische landen staan er bekend om dat er gelijke rechten gelden tussen mannen en vrouwen. Finland staat op nummer 4 in de Global Gender Gab Index.

‘Doordat mannen en vrouwen hier over het algemeen gelijk zijn wil dat niet alleen zeggen dat mannen en vrouwen dezelfde rechten hebben, maar zich ook gelijkwaardig voelen en gedragen. Zo ook op het gebied van kleding.’ Aldus Björk. De mannen in Finland denken na over hun kleding en willen er net zo goed uitzien als het andere geslacht. ‘Dit is onbewust ook een vorm van gelijkheid die we hier in Finland hebben.’

Oordeel hieronder zelf over de kledingstijl van de mannen uit Stockholm.