Met de Omloop het Nieuwsblad staat deze zaterdag de officiële start van het wielerseizoen op het programma. De wedstrijd in Vlaanderen is het eerste testmoment richting de grote wedstrijden als de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix. We spraken met AD-journalist Daan Hakkenberg over de parcourswijziging en de favorieten.

 

In de komende editie keren de legendarische Muur van Geraardsbergen en de Bosberg terug in het parcours. Volgens Hakkenberg zal de parcourswijziging tegelijk veel en weinig invloed hebben. ‘’Het is niet zo dat De Omloop hiervoor geen hellingen of kasseistroken kende. Het zijn er nog steeds veel en ‘t doet niet veel af aan de zwaarte van het parcours. Maar het is onmiskenbaar dat er een helling met traditie (De Muur van Gerardsbergen) bij komt. Er is waarschijnlijk geen beroemdere helling dan de Muur en die is nu terug.’’

‘’Volgens mij heeft hij er weleens eerder ingelegen en lag hij op tachtig kilometer van de finish, maar nu ligt hij op vijfentwintig kilometer van de streep. De finale zal eerder losbarsten, want ze gaan niet wachten tot aan De Muur. Maar het kan wel de definitieve beslissing zijn.’’

Veelwinnaar Peter Sagan ontbreekt komende zaterdag. ‘’Wat ik opvallend vind is dat Sagan nu doet wat veel mensen altijd jammer vinden, niet starten. Maar als de Terpstra’s en Boom’s afwezig zijn dan zeggen we allemaal: ‘Ja je bent toch een Flandrien en waarom start je niet’. Niki Terpstra is er altijd helder over en zegt gewoon: Omloop is gewoon een prijs en die rij ik dus ook. Volgens mij zijn de wetenschappers er nog niet over uit of het nu zinvol is om De Omloop te skippen of niet. Klaarblijkelijk is hij er niet bij om zich te sparen. Ik vind dat jammer. De Omloop is een geweldige wedstrijd, ook qua entourage. Ik snap de Terpstra’s van deze wereld wel die zeggen: ik wil er gewoon bij zijn punt.’’

Bij het Nederlandse Lotto-NL Jumbo ontbreekt Lars Boom, die herstellende is van een hartritmestoornisoperatie. Topsprinter Dylan Groenewegen ontbreekt eveneens in De Omloop, maar rijdt zondag wel Kuurne-Brussel-Kuurne. ‘’Ik denk dat daar duidelijk een berekende gedachte achter zit. Dat ze die zaterdag nog niet willen opsouperen. Want ik denk dat je Groenewegen bij de topfavorieten van zondag kan zetten. Roosen die schoot in Dubai aardig uit zijn slof en wie weet is het een mooie dag voor een verrassing zaterdag.

‘’Laten we wel wezen, wanneer Lotto Jumbo zondag Kuurne wint dan is het weekend prima geslaagd. Ik denk dat ze met Groenewegen de afweging maken dat hij in Kuurne misschien top-10 kan rijden, maar dan verliezen we de uitgelezen kans op Kuurne.

Een Nederlander die zondag zeker mee kan spelen om de podiumplaatsen in Dylan van Baarle. De in Voorburg geboren renner maakte afgelopen winter de overstap van Cannondale-Drapac naar het grote Team Sky. ‘’Hij is onbetwist kopman voor Omloop het Nieuwsblad. Dat is natuurlijk geweldig. Dan ben je 25 jaar, kom je uit Nederland en ben je kopman bij een miljoenenploeg.’’

’’In de grotere wedstrijden zal de Nederlander ook een vrije rol krijgen, maar daar heeft hij te maken met medekopmannen als Stannard en Thomas. ‘’Je hoeft geen professor te zijn om te zien dat het zomaar een keer goed kan vallen voor Van Baarle. Hij heeft het niet alleen vorig jaar laten zien, het is echt een gestaag groeiende renner.’’

Foto: David van Haren Photography