In het Oogziekenhuis in Rotterdam is de eerste operatierobot voor oogchirurgie in Nederland in gebruik genomen. Daarmee is het Oogziekenhuis het tweede ziekenhuis ter wereld. Volgens Robert Spiering, woordvoerder van het Oogziekenhuis, gaat dit operaties preciezer en veiliger maken.

“Het Oogziekenhuis vindt innovatie erg belangrijk. Het ligt voor ons voor de hand dat we dit soort innovaties vroegtijdig omarmen en meehelpen om verder te ontwikkelen”, aldus Spiering. Dat is volgens hem dan ook de reden dat het Oogziekenhuis het eerste ziekenhuis in Nederland is dat een operatierobot inzet.

Veiligheid

Spiering benadrukt dat de veiligheid voorop staat. “Voordat de robot in contact is gekomen met een mens, is deze al uitvoerig op diverse manieren getest en veilig bevonden. Op 13 en 20 februari is de robot bij vijf patiënten het oog binnen gegaan en dit is allemaal goed en veilig verlopen.” Ook tijdens de verdere ontwikkeling en verbetering van de robot is veiligheid zeer belangrijk.

Toekomst

“De robot is een apparaat waaraan diverse andere apparaten kunnen worden gekoppeld, allen met hun eigen functionaliteiten.” Voor nu ondersteunt de robot de arts vooral. Volgens Spiering zitten er twee grote voordelen aan de robot. “Op korte termijn kunnen bestaande operaties preciezer en veiliger worden uitgevoerd. Op langere termijn kunnen zelfs operaties plaatsvinden die nu nog niet mogelijk zijn.” Maar de robot zal de komende jaren zeker de arts nog niet vervangen benadrukt hij. “De robot is erg nuttig om de chirurg te assisteren, maar beoordelingen en beslissingen zullen de komende jaren nog door chirurgen gedaan worden.”