Te weinig mensen durven te reanimeren als dat nodig is. Die taboe moet ervan af vindt Jolijn Stam, zij is verpleegkundige bij de ambulance. “Ik roep altijd: stop het in een pakketje bij het rijbewijs, dan kan iedereen vanaf zijn achttiende reanimeren.”

Het draagt ook een stukje verantwoordelijkheid met zich mee. “Als je helemaal niets doet, gaat het sowieso fout. Mensen weten vaak ook niet dat het heel vervelend voelt als niemand in de buurt is die reanimatie kan toepassen en dus iedereen staat toe te kijken,” vertelt de ambulancemedewerker.

Begrip
Toch is er ook begrip voor omstanders die het eng vinden. Charlotte Booij werkt als verpleegkundige in het ziekenhuis en snapt dat je niet zo snel gaat reanimeren als je geen idee hebt waar je mee bezig bent. “Het is vaak de onwetendheid die het eng maakt, mensen zijn bang dat ze iets verkeerds doen.” Dat hoeft helemaal niet volgens Charlotte. “Via de centralist van 112 word je heel goed geïnstrueerd en word er precies vertelt wat je moet doen. Dit maakt het voor iedereen makkelijker.”

Verantwoordelijkheid
Dat is ook wat Jolijn zegt. “Het is juist van belang om verantwoordelijkheid te dragen om anderen te kunnen helpen als dat nodig is. Bijna altijd zijn er eerder normale burgers bij het incident dan een opgeleide verpleegkundige.”