De 20-jarige Suzanne Schulting uit Groningen heeft op haar eerste Olympische Spelen een gouden medaille weten te bemachtigen. In de finale van de 1000 meter shorttrack rekende ze onder meer af met de Canadese Boutin en de Italiaanse wereldtopper Fontana. Van te voren was Schulting een outsider voor een medaille , maar door de gouden plak te winnen liet ze iedereen met de mond vol tanden staan. Met haar eerste plaats pakte ze het eerst goud ooit voor Nederland op een shorttrack-afstand.

1000 meter Vrouwen

Nederland begon de kwartfinales van de 1000 meter met nog drie Nederlandse vrouwen in de race. In de derde kwartfinale werd Lara van Ruijven laatste en kon daarmee afscheid nemen van dit Olympisch toernooi. In de kwartfinale die daar op volgde kwamen Suzanne Schulting en Yara van Kerkhof in actie. Schulting werd tweede en plaatste zich zo voor de halve finale. Van Kerkhof kon haar landgenoot niet volgen en werd vierde, dit betekende dat ook zij werd uitgeschakeld.

In de halve finale had Schulting een zware loting. Ze moet het opnemen tegen de twee Koreanen, Shim en Choi, ook de Chinese Qu streed nog mee. Schulting bleef in tegenstelling tot voorgaande races in dit toernooi kalm. Ze begon goed en zakte daarna steeds meer naar achter. Het leek erop dat ze naar de B-finale zou gaan, maar met een geweldige inhaalactie werd ze alsnog eerste. Shim werd tweede en de andere Koreaan Choi plaatste zich ook voor de finale, omdat ze tijdens de race werd gehinderd door Qu. In de andere halve finale plaatste Kim Boutin en Arianne Fontana zich gemakkelijk voor de finale.

Juichen

Schulting was in de finale zeker niet de favoriet, het gevaar kwam vooral van de Canadese Boutin en de Koreaanse Shim. Schulting begon goed aan de wedstrijd en zorgde ervoor dat ze continu op kop reed. Na een paar ronde werd ze ingehaald door Boutin, maar haalde haar de ronde daarop weer in. Doordat Schulting op kop bleef rijden probeerde de meiden daarachter verscheidene pogingen om haar in te halen. Bij de Koreanen liep dit verkeerd af toen Shim en Choi allebei vielen. Na de valpartij kwam Schulting niet meer in gevaar en kon juichend over de eindstreep rijden. Boutin werd tweede en de vedette Fontana won de bronzen medaille.

500 meter Mannen

Bij de 500 meter voor de mannen stond Nederland met twee man in de kwartfinale, Daan Breeuwsma en Dylan Hoogerwerf. Ze moesten allebei starten in heat 4. Uiteindelijk bleek Breeuwsma de beste van de tweede en plaatste zich na een slippertje van de tegenstanders voor de halve finale. Hoogerwerf kwam met zijn derde plaats net te kort voor een plaats bij de laatste acht.

In de halve finales moet Breeuwsma zijn meerdere erkennen in de Chinees Wu en de Canadees Girard. In de B-finale kwam de Nederlander niet verder dan een derde plaats. Hij eindigde hiermee op de zevende plaats in totaal. Al met al een zeer knappe prestatie.

In de finale trok Wu aan het langste eind. Door deze prestatie won China haar eerste gouden medaille op deze Olympische Spelen. Vanaf het begin af aan ging hij als een raket van start. Hij werd ruim eerste en sloot de race af met een wereldrecord, 39,584 seconden. De Koreanen Hwang en Lim wonnen respectievelijk zilver en brons.