Creatievelingen kunnen 22 tot en met 24 februari hun ei kwijt op de Knotsgekke Kaarten- en Scrapdagen in Den Bosch. Jaarlijks staat de Brabanthallen in het teken van knutselen voor volwassenen.

Scrapbooks maken en journaling is allang niet meer alleen voor zestigplussers. YouTube en Instagram staan vol met tutorials waarin jongeren hun mooiste creaties laten zien. Ook uitgeverijen die zich op de jonge generatie richten, brengen massaal bullet journals en handletterboeken uit. Scrapbooks zijn grote fotoalbums die je kunt aankleden met glitters, stempels en scrappapier. Bullet journals kun je vergelijken met handgemaakte agenda´s waar je planners en lijstjes in kunt maken.

Zelfgemaakte agenda

Ondanks dat op de Knotsgekke Kaarten- en Scrapdagen met name een ouder publiek trekt, speelt de beurs toch in op jongeren. Zo zijn er twee workshops die zich richten op jongeren, vertelt beursmanager Miranda van den Buijs. Fauve van Maanen geeft een van deze workshops. ‘’Ik geef workshops in onder andere scrapbooking en planners”, vertelt Van Maanen. Ook zij merkt dat jongeren steeds vaker knutselen. “Tegenwoordig zie je dat studenten hun agenda zelf maken in plaats dat ze naar de HEMA gaan. Momenteel is er echt een papiertrend. Je ziet dat mensen tegenwoordig veel bezig zijn met dingen zoals handletteren en planners.”
Untitled Gallery by Ismay Gijsen on Exposure

Papierscheppen

Een andere workshop om jongeren aan te trekken, is de workshop papierscheppen van Judith Rozema. Hier kun je bijvoorbeeld bloemen of persletters op nat papier drukken om zo een tekst te maken. “Dit kun je inlijsten en ophangen voor in huis of je kunt een leuke brief maken.”

Materialen verstoffen

Op de beurs zijn niet alleen workshops te vinden. Er zijn tientallen kraampjes waar je knutselspullen kunt kopen. De stands zijn rijk versierd zelfgemaakte kaarten en luxueuze lintjes. Een van de standhouders is Nicky Saliha. ´´Met deze kraam willen we mensen laten zien wat je met materialen kan´´, vertelt Saliha. ´´Je ziet vaak dat mensen niet weten wat ze met materialen kunnen en dat het thuis ligt te verfstoffen. Super zonde.´´