Het centrum van studentenstad Tilburg is in rep en roer. Er wordt hard gewerkt aan verschillende gebouwen en straten, wat helaas ook wat negatieve dingen met zich mee brengt. Laura is 21 en werkt bij de Douglas naast de, nog in aanleg, Frederickstraat. “Soms is er zoveel geluidsoverlast dat ik de klanten niet eens kan verstaan”, zegt ze. “Verderop zijn ze ook bezig. Het is wel heel vervelend al dat geboor enz.”

In de Tilburgse binnenstad zijn verschillende bouwprojecten bezig. Er wordt nog steeds hard gewerkt aan de Spoorzone. De Primark is eindelijk bijna af, maar nu wordt het gebouw van de gemeente vlak daarnaast verbouwd. De Emmapassage wordt vernieuwd en aan de Frederickstraat, naast het nieuwe Pieter Vreedeplein, wordt ook gewerkt. “Het duurt zo ontiegelijk lang. Dan denk je dat iets af is en ben je blij dat het voorbij is, verbouwen ze weer iets anders”, zegt Rick (24) die één van de appartementen op het stadhuisplein thuis kan noemen. “Het is gewoon niet leuk meer, al ziet het er wel beter uit. Ik vind dat ik veel huur betaal om constant in overlast te leven.”

Onmogelijk bouwen zonder overlast

Irma Galama, woordvoerder van de gemeente Tilburg, snapt dat het allemaal een beetje lang duurt en vervelend is. “Helaas kan er niet gebouwd worden zonder overlast. We proberen zoveel mogelijk rekening te houden met omwonenden en ondernemers in de buurt. Mensen kunnen altijd met hun klacht bij de gemeente terecht. Samen kunnen we dan werken aan een oplossing of kunnen wij als gemeente beter rekening houden met de klacht.” Amelie (20) werkt bij de Belle in de Emmapasssage hoopt dat Tilburg er alleen maar mooier van wordt en dat het meer mensen trekt. “Het lijkt lang te duren maar we moeten even doorbijten. Er is netjes verteld en uitgelegd door de gemeente wat er allemaal gaat gebeuren.”

2021

“Ik had het misschien iets leuker gevonden als de gemeente wat duidelijker was met het uitleggen van hoelang ik nou eigenlijk moet lijden,” vertelt Jovy (21) die ook een appartementje op het stadhuisplein huurt. “Ze zijn er een beetje vaag over.” Woordvoerder Galama legt uit dat het inderdaad even zal duren voordat alle verbouwingen af zijn, tot misschien wel na 2021. “Wij willen een prachtige binnenstad met logische looproutes, leuke gelegenheden voor het uitgaan, plekken waar mensen fijn kunnen wonen en waar anderen graag naartoe willen. Als iemand bijvoorbeeld een weekendje weg wil dat ze niet zeggen dat ze naar Maastricht gaan, maar juist naar Tilburg.” Jovy is wel blij dat Tilburg er beter op wordt. “Ik zeurde ook over het feit dat Tilburg er niet uitzag, eerlijk gezegd. Dus nu moet ik ook even wat overhebben voor de verbetering die ik zelf heel graag wilde.”
“Pieter Vreedeplein vind ik echt lelijk”, zegt Rodrick (23) voordat hij het studentenhuis vlak voor het plein waar hij woont instapt. “Ik snap ook niet waar ze mee bezig zijn. Dan hebben ze de Pieter Vreedestraat hierzo afgemaakt, sluiten ze het weer af en maken ze de Frederickstraat. Dat is toch helemaal niet logisch. Al vind ik de andere dingen wel heel erg gaaf. Behalve het Pieter Vreedeplein.” Woordvoerder Galama kijkt zelf uit naar de nieuwe herboren Tilburgse binnenstad. “De gemeente houdt met behulp van sociale media zoveel mogelijk burgers op de hoogte van het proces. Uiteindelijk wil de gemeente dat iedereen kan genieten van een mooie gezellige stad.”

Bekijk de plekken waar er momenteel nog verbouwd wordt.