Het is een donderdagmiddag en de tweede verdieping van de bibliotheek van Veldhoven stroomt vol. Het DigiTaalhuis, dat cursussen aanbiedt om Nederlands te leren en digitaal sterker te staan, wordt vandaag officieel geopend. Cursisten en vrijwilligers zijn aan het woord tijdens een talkshow, waarbij naar voren komt wat het DigiTaalhuis kan betekenen voor de inwoners van Veldhoven.

Foto: Bente Vroomans

Het is rumoerig in het zaaltje. Er wordt akoestische gitaar gespeeld, maar al snel overstemt het gepraat van de gasten de muziek. Simone Middel is de talkshowhost en staat op een podium met een statafel. Op deze statafel staan een vaas met roze rozen en wat papieren. De talkshow begint met de directeur van de bibliotheek Veldhoven, Dorine Prinsen. “Het DigiTaalhuis is belangrijk, omdat mensen nog veel vragen hebben over taal”, vertelt Prinsen aan de talkshowhost en de gasten.

Weinig jongeren
Het valt op dat het publiek voornamelijk uit allochtonen en oudere mensen bestaat. Misschien komt dat omdat jongeren nog op school zitten of omdat zij niet durven uit te spreken dat zij een taalprobleem hebben. Welkom zijn ze in ieder geval wel. Rob Smetsers, algemeen coördinator van het DigiTaalhuis, wil ook graag kijken of jongeren ingezet kunnen worden bij de cursussen. “Het lijkt me erg leuk en fris om een vrijwilliger bijvoorbeeld de cursus Click en Tik te laten geven. Jongeren zijn sowieso beter thuis in de technologie.” Tijdens deze cursus leren ouderen hoe ze wegwijs worden op hun computer of iPad. Volgens Smetsers komen jongeren vooral af op het Taalcafé en de Leesclub. Tijdens het café wordt er veel gekletst en tijdens de leesclub veel gelezen uit eenvoudige boekjes. “Er komt een Poolse jongen vanuit Vlijmen elke week naar het Taalcafé. Toen ik hem eens vroeg of er geen soortgelijke taalcafés waren in de buurt, antwoordde hij dat deze er wel waren maar dat de sfeer in Veldhoven fijner is. Dat vind ik geweldig om te horen.”

Taalambassadeur en taalheld van 2016 Toon Heijms durfde jarenlang niet te zeggen dat hij taalproblemen had. Zo vertelt hij aan Simone dat hij pas naar school ging toen hij zijn zoon een verhaaltje voorlas. “En toen zei hij dat mama dat toch anders voorlas.” Voorheen schreven collega’s dingen voor hem op, nu schrijft hij zelf bonnen uit in zijn fietsenwinkel. Ook leest hij elke dag een stukje uit de boeken van De Kameleon.

Taal leren
Volgens directeur Prinsen is taal voor iedereen en is het DigiTaalhuis er voor iedereen die de Nederlandse taal nog moeten leren. Zo vertelt ze dat er nog steeds laatgeletterde jongeren van school af komen. “Zij kunnen dan bij één van de evenementen langskomen en dan krijgen ze een doorverwijzing of een taalmaatje.”

Tijdens de talkshow wordt er veel gelachen om grapjes en is de stemming vooral positief. Mensen vertellen enthousiast hun verhaal. De show is eigenlijk om voordat je er erg in hebt. De gasten worden beneden uitgenodigd voor een hapje en een drankje. Eén van de beste vrijwilligers van het DigiTaalhuis gaat een gelukswens uitbrengen, waarmee het huis officieel wordt geopend. Via de trap lopen we met z’n allen naar beneden. Eenmaal daar krijgen we een glas champagne in onze handen gedrukt en komen we uit in het midden van de bibliotheek. Daar verzamelen de aanwezigen zich. In het begin wat onwennig bij de deur, daarna wat meer in het midden. De vrijwilliger spreekt de gelukswens uit en we toosten. “Ik wens het DigiTaalhuis veel geluk. Proost!” Daarna wordt er veel gekletst over van alles en nog wat tot het tijd is om naar huis te gaan.