Arsenal Women heeft vrijdagavond een belangrijke zege geboekt in de strijd om een plek bij de top drie van de FA WSL 1. The Gunners, met Sari van Veenendaal, Daniëlle van de Donk en Dominique Janssen in de basisopstelling, wisten met 1-0 te winnen van Everton Ladies, waar Siri Worm de volledige negentig minuten meedeed.

Het verschil op de ranglijst (Arsenal staat vierde, Everton moet het doen met een achtste plaats) was in de beginfase duidelijk zichtbaar. De thuisploeg controleerde het spel volledig en het eerste gevaar kwam dan ook van die kant, als Beth Mead net naast schiet.

Niet veel later krijgt ook Arsenal-spits Danielle Carter een kans, maar de aanvalster krijgt haar voet net niet lekker tegen de bal. Kim Little maakt in de zeventiende minuut de kansenregen compleet, maar haar schot wordt geblokt.

Mead slaat toe
Pas halverwege de eerste helft krijgt Everton haar eerste kans. Faye Bryson zet haar defensieve actie door en snoept de bal bijna af van Van Veenendaal, maar de keepster is alert en bereikt net op tijd een ploeggenoot.

The Toffees worden naarmate de wedstrijd voortkabbelt beter en beter en het lijkt wachten tot de ploeg van trainer Andy Spence de beslissende pass vindt. Bij Arsenal wordt het wat onrustiger, zeker als Emma Mitchell in de 26e minuut de schoen van Chloe Kelly in haar gezicht krijgt en naar binnen gaat voor verzorging.

Met een man minder weet Arsenal echter de score te openen. Mead controleert de bal op fraaie wijze en schiet vervolgens hard en laag binnen: 1-0. Niet veel later is het oppassen geblazen voor de thuisploeg. Mollie Green ziet Van Veenendaal ver voor haar doel staan en waagt een poging vanaf zo’n veertig meter. De goalie weet de bal met hangen en wurgen maar net op de lat te tikken.

In het tweede bedrijf keert Mitchell, met flinke bandage om het hoofd, terug in de ploeg. Everton opent sterk en krijgt al snel een kans op de gelijkmaker. Olivia Chance waagt een poging vanuit een lastige hoek en vindt Van Veenendaal op haar weg.

Van Veenendaal springt er bovenuit
Arsenal, onder leiding van trainer Joe Montemurro, krijgt een mogelijkheid via Janssen, die met een vrije trap het doel van Lizzie Durack onder vuur neemt. In de 54e minuut lijken de gasten langszij te komen, maar een goal van Courtney Sweetman-Kirk wordt afgekeurd wegens buitenspel.

Wat volgt zijn kansen voor beide ploegen. Lisa Evans vindt Carter; de spits schiet de bal echter over. Met nog zo’n 25 minuten te gaan krijgt Carter opnieuw een grote kans. Durack blijkt een sta-in-de-weg voor de thuisploeg.

Everton zet de jacht naar de gelijkmaker voort, maar Van Veenendaal laat zien waarom ze één van de beste keepsters ter wereld is en houdt Arsenal op de been. Oefenmeester Montemurro heeft een duidelijk plan met zijn team en richt zich in de laatste tien minuten vooral op de verdediging. De goal van Mead blijkt uiteindelijk genoeg voor de drie punten.

Door de overwinning stijgt de vrouwentak van Arsenal naar de derde plek in de competitie, Everton blijft achtste. De drie Nederlandse speelsters bij The Gunners maakten de negentig minuten vol, terwijl Marthe Munsterman bij Everton op de bank bleef. Vivianne Miedema keek vanaf de tribune toe met scheenbeenklachten.