Door: Ismay Gijsen en Bo Gilkes 

Vrouwen zijn vaak in het nieuws. Van ongelijk in salaris tot powervrouw van het jaar. Wij spraken met de ‘girlbosses van de Nederlandse samenleving’. Zij begonnen een onderneming in een wereld vol mannen.

Het woord ‘girlboss’ is bedacht door de Amerikaanse Sophia Amoruso, oprichtster en CEO van miljoenenbedrijf Nasty Gal. Voordat Amoruso Nasty Gal opzette, had ze geen idee wat ze met haar leven wilde doen. Toen ze op een dag een boek jatte en het doorverkocht op eBay, kreeg ze het idee om vintage kleding te verkopen. Via eBay begon ze met het verkopen van tweedehands kleding. Het werd zo’n succes dat Amoruso haar eigen webshop oprichtte onder de naam Nasty Gal. Inmiddels heeft het bedrijf een omzet van meer dan 100 miljoen dollar en meer dan 350 man in dienst. Haar verhaal schreef ze op in haar boek Girlboss dat al snel New York Times bestseller werd.

Netflix

Nadat Netflix haar boek verfilmde tot een gelijknamige serie werd het woord ‘girlboss’ steeds vaker gebruikt. Amoruso wil een duidelijke boodschap vertellen met haar boek. “Het bewijst dat succes niks te maken heeft met waar je bent geboren of waar je naar school bent geweest en hoe populair je bent. Succes heeft te maken met je gevoel en instinct vertrouwen en weten welke regels je moet volgen en welke je moet breken.”

Wij spraken met girlbossteam Do en Tessel Heij over hun bierbrouwerij Gebrouwen door Vrouwen.

Bron: persfoto Gebrouwen door Vrouwen

“We werden met open armen ontvangen in de brouwwereld”

De zussen Do en Tessel de Heij zijn het gezicht achter het biermerk Gebrouwen door Vrouwen. Met hun visie ‘lekkere bieren brouwen en vooral veel lol hebben tijdens het brouwen en opdrinken’ maken ze de meest bijzondere speciaalbiertjes, van de Delicate Flower tot The Big Boss.

“Gebrouwen door Vrouwen is ontstaan in 2013 als een hobby in een pan van 35 liter in de keuken”, vertelt Do. In 2015 besloten de zusjes hun recepten op grotere schaal te gaan brouwen. Inmiddels worden de Gebrouwen door Vrouwen-biertjes op meer dan 700 verkooppunten verkocht en hebben een aantal café’s het direct op tap. “In het design komt terug dat het product door vrouwen is gemaakt, maar we behouden graag het stoerdere imago van bier,” vertelt Do. “Onze bieren zijn dan ook niet vrouwelijk, maar echt lekkere speciaalbieren die bij zowel mannen als vrouwen in de smaak vallen.”

Dom blondje

Vrouwen die bier brouwen komen niet vaak voor. Om die reden werden Do en Tessel met open armen ontvangen in de brouwwereld. “Het is heel leuk om een beroep uit te oefenen dat vaak door mannen wordt gedaan. Hierdoor val je op.” Negatieve reacties krijgen Do en Tessel eigenlijk niet. “We krijgen wel eens oude mannen die vragen of we een ‘dom blondje’ kunnen brouwen, vreselijk! Verder krijgen we eigenlijk alleen maar positieve reacties.”

Bier drinkende vrouwen

Bij Gebrouwen door Vrouwen werken alleen maar vrouwen. ‘Kei gezellig’ vinden Do en Tessel dat. “We hebben altijd lol en er is geen geroddel bij ons op kantoor. We hebben alleen maar nuchtere, stoere, bierdrinkende vrouwen in dienst.”

Samen ondernemen

Als student een eigen onderneming beginnen? Volgens de zusjes van Gebrouwen door Vrouwen moet je een onderneming niet alleen beginnen. “Het is veel leuker en fijner om alle leuke, maar ook minder leuke dingen met iemand te kunnen delen die er net zo diep in zit als jij. En daarnaast: probeer er zo lang mogelijk naast te werken en zorg dat je een financiële buffer hebt voor in het begin.”

Gerda de Vries, directeur van emancipatiecentrum Fenix vertelt hoe het er met de vrouwenemancipatie voor staat.

Video emancipatiecentrum from De Nieuwsredactie on Vimeo.

Een vrouw die haar plek opeist is Jacqueline Aerdts. Ze heeft haar eigen klusbedrijf waar geen enkele man aan te pas komt.

Bron: Jacqueline Aerdts

“Goed zijn in je werk is een ding, maar je eigen bedrijf hebben is een tweede”

Jacqueline Aerdts (50) heeft al vijf jaar haar eigen klusbedrijf. Over het algemeen wordt er gedacht dat klussen iets voor mannen is. Door de opmerkingen die ze hier soms over krijgt, is het weleens lastig voor Jacqueline om een ‘mannelijk’ beroep uit te voeren.

“Mensen die mij niet kennen weten niet wat ze van me kunnen verwachten en dan ‘moet’ ik me bewijzen.” Over de grote lijn ziet Jacqueline het juist als een voordeel om dit beroep uit te oefenen. “Veel mensen vinden een vrouw netter werken en voorzichtiger met hun spullen omgaan.”

Wel wordt er regelmatig een opmerking gemaakt omdat ze als vrouw een klusbedrijf heeft. “Mensen vragen me weleens of ik sommige dingen niet beter met een collega kan doen.” Hier kan ze dan wel om lachen. “Klusvrouwen zag je vroeger niet. Deze zorgen toen voor de kinderen en hielden zich bezig met het huishouden. Toch zie je nu steeds meer meisjes die zich laten opleiden om later een ‘mannelijk’ beroep uit te voeren.”

Eigen bedrijf

Jacqueline voelt veel vrijheid doordat ze een eigen bedrijf heeft. “Er is veel vraag naar de werkzaamheden die ik doe, hierdoor kan ik zelf bepalen welke klussen ik doe. Het is voor mij heel makkelijk om een dag geen werk in te plannen wanneer ik iets anders te doen heb.”

Iedereen kan volgens haar een eigen bedrijf opstarten. “Het is niet moeilijk om je eigen bedrijf op te zetten. De regels die daarbij komen kijken kunnen een obstakel zijn. Je moet jezelf daar wegwijs in maken.” Ze vertelt dat je eventueel een boekhouder hiervoor kunt inhuren. Verder moet je discipline hebben. “Je moet iedere week tijd besteden aan je boekhouding. Goed zijn in je werk is een ding, maar je eigen bedrijf hebben is een tweede. Veel zzp-ers gaan failliet doordat ze dit lastig vinden.”

Wanneer je zelf een eigen bedrijf op wil starten, kun je het beste eerst gaan praten met andere zzp-ers. “Hier kun je veel informatie uit halen. Als je dan het gevoel hebt dat je een kans van slagen hebt, moet je hier gewoon voor gaan.”