Comic Con komt er weer aan en dat betekent cosplays, merchandise van stripboekhelden, meet & greets met acteurs uit tv-series en nog veel meer. In Amerika zijn Comic Con’s al jarenlang een fenomeen, maar Nederland heeft pas sinds een paar jaar echt grote beurzen. De Nieuwsredactie ging op pad om uit te zoeken hoe populair Amerikaanse comics en Europese strips eigenlijk zijn in Nederland.

Striptekenaar Romano Molenaar, bekend van de Nederlandse stripreeks Storm, vertelt over zijn passie voor comics en strips. ‘’Vanaf een jaar of 5 was ik altijd al druk met tekenen. Toen kwam mijn oudere neef met strips van Spiderman en The Hulk aanzetten. Deze waren toen vertaald naar het Nederlands en hadden namen als Spinnenman en Rauwe Bonk. Ik was toen al heel erg gegrepen door de dynamiek van de tekeningen.’’

Romano heeft ook gewerkt voor Marvel. Hij heeft toen zijn favoriete stripheld, Wolverine, mogen tekenen. Het was voor hem een droom die uit kwam. ‘’Ik ben in 1996 begonnen voor kleinere studio’s te werken. Zo werd mijn naam steeds bekender in de comicwereld. Op een gegeven moment kwam er een editor naar mijn studio en die vroeg of ik zin had om te tekenen voor Marvel. Dan staat je wereld even op zijn kop als een superfan van Marvel en DC. Tekenen voor die comics is het hoogst haalbare wat er is.’’

Op de vraag wat Comic Con nou eigenlijk is, heeft Romano een duidelijk antwoord. ‘’Comic con is eigenlijk een soort beurs van televisieseries, films, stripboeken en cosplay (verkleden als je favoriete comicheld)’’, vertelt Molenaar. ‘’Schrijvers en acteurs komen naar Comic Con om zichzelf en hun werk te promoten. Er komen ook acteurs en schrijvers van series naar toe. Het is dagje ontsnappen aan de werkelijkheid om in de wereld van helden te duiken.’’

Eigenaar van House of M Comics in Rotterdam, Joey Elligens, vertelt meer over het verleden, het heden en de toekomst van comics.

De beste comics
De bekende strips zoals Kuifje, Suske & Wiske en Lucky Luke kent iedereen wel en worden ook genoeg geprezen in ons land. Maar wanneer we het bijvoorbeeld over Batman of Marvel hebben, denken mensen vaak meteen aan de films in plaats van de comics. Hieronder kun je daarom een lijst van de beste comics ooit gemaakt vinden.

Het verschil tussen comics en strips
Terwijl onze ouders en opa’s en oma’s genoten van de wilde verhalen van Lucky Luke, hadden ze in Amerika andere striphelden. De superhelden van Marvel en DC waren uitdagend en focusten zich meer op de actie. Dat verschil zit hem in de dynamiek. De Europese strips verdiepen zich meer in de ontwikkeling en de emoties van een karakter. Deze strips focussen zich meer op gezichtsuitdrukkingen en de fysieke toestand van een karakter. ‘’De Amerikaanse comics knallen als het ware uit het papier’’, duidt Molenaar aan. ‘’De karakters zijn ook vaak ‘bovennatuurlijk’ en minder subtiel. Comics gaan vaak minder diep op de karakters in. In de Europese strips worden er hele pagina’s gespendeerd om een karakter uit te diepen. De Amerikanen willen gelijk actie zien.’’

Een comic kan als het ware vergeleken worden met een actiefilm, terwijl een stripboek meer een drama is. Een ander wezenlijk verschil tussen de twee is dat comics elke maand met een nieuw deel komen, terwijl je geluk hebt als een strip elk jaar verschijnt.

Guido de Bue en Marc Timmermans, beide werkzaam in een stripboekwinkel, vertellen ons hun mening over de stripindustrie in vergelijk met de comics.

  • In de stripboekenwinkel in Eindhoven wemelt het van de verschillende strips en comics. Van de klassiekers, zoals Kuifje, tot de nieuwste editie van Batman.

Meer lezen!
Over een ding is iedereen binnen de comic- en stripwereld het eens: er moet meer gelezen worden! De meeste films en series van tegenwoordig zijn gebaseerd op comics. Molenaar ziet dit als een positieve ontwikkeling. ‘’Ik denk dat mede door het succes van de Marvel en DC films dat de hele markt meer open gaat. Eerst kenden veel mensen Iron Man bijvoorbeeld niet en nu dankzij het succes van de films wel. Een klein gedeelte van de filmkijkers gaat zich ook meer interesseren in de stripboeken omdat ze weten van de film wie het hoofdkarakter is. Het is eigenlijk een omgekeerde wereld geworden. Aan de hand van de films worden de strips weer interessant.’’