Bron

Gluten zijn een ding tegenwoordig. “Ik wil graag komen eten, maar ik mag geen gluten” en “Is het wel glutenvrij?” zijn onderwerpen die regelmatig aan bod komen. Maar waar komt deze interesse vandaan en hoelang blijft die nog aanhouden?

Het glutenvrij dieet is over komen waaien vanuit Amerika. De eerste voedselgoeroes schreven er over en er kwamen zelfs boeken uit over het eten zonder gluten. Door het boek ‘Broodbuik‘ van William Davis werden de gluten in een slecht daglicht geplaatst. Zijn boodschap in het boek is dat gluten en tarwe slecht voor je zijn.  Maar wat zijn gluten nou eigenlijk?

Dat glutenvrij eten een trend is, dat is wel duidelijk. Er zijn steeds meer glutenvrije receptenboeken en de supermarkten liggen er ook vol mee. Maar weten mensen wel wat gluten precies zijn? De nieuwsredactie ging op onderzoek uit. Tevens spraken wij de eigenaresse van het hippe restaurantje Locals in Tilburg. Ziet zij een groeiende vraag naar glutenvrije maaltijden, en hoe speelt Locals hier op in?

Volgens trendwatcher Mark Schipper is het glutenvrij eten een vervolg op de trend van een suikervrij of vetvrij dieet. “Mensen worden steeds bewuster van wat ze eten en ze hebben door hoe schadelijk bepaalde voeding kan zijn. Ze weten meer dankzij het internet en handelen daar naar.” Het ligt, volgens Schipper, ook echt aan de persoon of het gezonder is om geen gluten te eten. Het dieet is dus niet voor iedereen geschikt.

Niet voor de lol
Echter zijn er ook mensen met de auto-immuunziekte Coeliakie. Zij kunnen geen gluten verdragen en volgen verplicht een glutenvrij dieet. Wij spraken met Floris Jansen, die al sinds zijn zesde gediagnosticeerd is met coeliakie. Wat vindt hij ervan dat glutenvrij eten zo populair is? Daarna vertelt Amber van Tilburg waarom zij ervoor kiest om een glutenvrij dieet te volgen, terwijl ze geen allergie heeft.

De trend rondom het glutenvrij eten blijft nog wel even hangen, denkt Schipper. “Ik denk zelfs dat het nog veel verder gaat. Ik denk dat dadelijk iedereen een soort persoonlijk dieet krijgt dat op diegene is afgesteld. Zo zou ik bijvoorbeeld beter een sinaasappel kunnen pakken, maar jij kan beter een kiwi eten.  Ik denk dat we die kant op gaan.”

De glutenvrije trend is dus begonnen met goeroes en beroemdheden, bijvoorbeeld Oprah Winfrey, die zich openlijk uitlaten over de voordelen hiervan. Daarop volgden tientallen boeken over het onderwerp en legden mensen, deels onterecht, een verband tussen glutenvrij en gezond eten. Wanneer je geen last hebt van een glutenallergie, is er geen wetenschappelijk bewijs voor dat glutenvrij eten gezonder is.