Even swipen op Tinder of kijken wie je tegen bent gekomen op Happn. Zit er een leukerd tussen? Dan klik je gewoon op ‘Like’. Zo makkelijk gaat het. Steeds meer mensen gebruiken het internet om een date te vinden 2,2 miljoen mensen maken ondertussen gebruik van Tinder en Happn, meldt het AD.


Sanne Groot is een absolute kenner op het gebied van daten via applicaties als Tinder. Haar huidige vriend heeft ze ook ontmoet via Tinder. Voordat ze haar huidige vlam leerde kennen via deze datingapp heeft ze al heel wat doemdates gehad. ”Ik heb al heel wat mee gemaakt via de app. Het was niet altijd een tegenvaller, maar mensen doen zich vaak anders voor dan ze daadwerkelijk zijn”.

Door de opkomst van datingapps worden mensen minder kieskeuriger in het kiezen van een partner, zo blijkt uit onderzoek van Queensland University of Technology in Australië. Fanny Steegmans, bemiddelt in de zoektocht naar relaties bij Partner Select, Zij denkt hier anders over.

Ook Sanne bevestigt dat het door de apps makkelijker wordt om een date te vinden. “Ik kreeg veel matches en had dus een ruime keuze”. Maar ondanks de ruime keuze was Sanne niet altijd tevreden. Het begon voor haar met een leuk gesprek via de chat van Tinder. Wel wat onduidelijke foto’s, maar Sanne besloot toch op date te gaan. “In real-life viel het allemaal behoorlijk tegen. Zijn foto’s bleken jaren oud en in die paar jaar die verstreken waren, had hij niet alleen een ander kapsel en meer acne gekregen, maar ook een flink litteken”, zegt Sanne. Uiterlijk is natuurlijk niet alles dus ze gaf het een kans. Maar bij zijn uiterlijk dat tegenviel bleef het helaas niet. “Hij vertelde me alles over zijn posttraumatische stress over de jaren dat voor zijn alcoholistische vader zorgde en ook tot in detail hoe hij en zijn borderline moeder elkaar met messen aanvallen. Dat hij in zijn vrije tijd eigenlijk niet zo ambitieus is en het liefst met een jointje op de bank ligt, vond hij ook niet raar “, vertelt Sanne teleurgesteld.

Ook Tom Gorny, liefdescoach bij masterflirt.nl en askaguy.nl, weet alles van de effectiviteit van de applicaties. Maar ook hij waarschuwt voor een aantal gevolgen.

Tomgorny from De Nieuwsredactie on Vimeo.

Ingrid de Jong van JIT-Coaching (Relatie –en familietherapie) heeft al jaren ervaring op het gebied van relaties en dates. “Er is veel veranderd op het gebied van daten. Mensen vluchten naar de datingapplicaties als het even niet goed gaat in een relatie”, zegt Ingrid. Volgens Ingrid zijn de apps laagdrempelig waardoor mensen snel geneigd zijn deze applicaties te gebruiken. “Dit zorgt er voor dat benaderen zelden meer gebeurt. Mensen gaan altijd maar uit van de gemakkelijkheid van de datingapps”. Ingrid meent niet tegen de applicaties te zijn. “Voor mensen die het lastig vinden om af te stappen op een man of vrouw is dit de perfecte oplossing!”