Tilburg is een echte studentenstad en daar hoort stappen nou eenmaal bij. Je zou denken dat iedereen kan dragen wat hij of zij wil, maar dat is lang niet altijd het geval. Daarom gingen wij op onderzoek uit: hoe duidelijk zijn die kledingvoorschriften van Tilburg?

Toen de kwestie werd voorgelegd bij Suzanne van Straten, de persvoorlichter van de Koninklijke Horeca Nederland (KHN). “Ik heb het met mijn collega’s besproken, we hebben verschillende soorten scenario’s doorgenomen, maar het is niet zo eenvoudig als het lijkt.” Het KHN heeft er namelijk zelf geen regelement in en schrijft de regels niet voor. Wat ze wel hebben is een bordje dat kroegen kunnen bestellen. “Hiermee geven wij een voorzet met huisregels die ze kunnen hanteren.”

Op het bordje staat: ‘Kleed u correct’, een regel die de KHN specifiek vaag heeft gehouden.  “Daarmee benoemen we wel dat de ondernemer het specifieker kan maken voor zijn zaak.” Suzanne heeft het ook bij het KHN-juristenteam voorgelegd in hoeverre het mogelijk is om het hard te maken. “Dan wordt het wel een lastige issue. Dat heeft alles te maken met het protocol toegangsontzegging en met gelijke behandeling. Een horecagelegenheid is nog steeds een openbare ruimte. Als ze de huisregels heel specifiek maken, kan  de mogelijkheid ontstaan dat ze discrimineren.” Ze hadden een paar scenario’s besproken om duidelijkheid te scheppen. “Als je heel specifiek in je huisregels opneemt dat je niet in badkleding binnen mag komen, dat werkt natuurlijk niet discriminerend. Dat is vrij algemeen. Maar zodra je het over hoofddeksels hebt, dan kom je in het gebied van mensen met hoofddoeken de deur weigeren. Dat houdt geen stand in de rechtbank.”

Op papier klinkt het allemaal heel gemakkelijk, maar voor de portiers levert dit soms dilemma’s op. Mo (24) is portier geweest bij verschillende horecagelegenheden in Tilburg en is heel duidelijk in het doorvoeren van het beleid.

Om te zorgen voor een duidelijke en discriminatie vrije deurbeleid in Nederland, werd het Panel Deurbeleid opgericht in Rotterdam. Daar gaven zij deze regels:

– Dresscode: De organisatie houdt zich uitdrukkelijk het recht voor toegang te weigeren op grond van niet gepaste kleding. De (naam club) is een club die zich richt op de jonge, trendy en modebewuste bezoeker.
– Bij specifieke thema-avonden wordt de speciale dresscode middels flyers, pers en onze website bekend gemaakt.
U dient een verzorgd uiterlijk te hebben en correct gekleed te zijn. Sportkleding, sportschoenen en caps zijn verboden.
– Onze gasten dienen een verzorgd uiterlijk te hebben. Bijvoorbeeld:
– Geen sportkleding of sportschoenen;
– Geen kapotte kleding;
– Geen onzedelijke kleding;
– Geen petjes;
– Geen vuile kleding of onverzorgd uiterlijk.

Kledingnormen op stap from De Nieuwsredactie on Vimeo.

Café-eigenaren hebben wel vaak strenge regels als het om kleding gaat en wat ze wel of niet in hun gelegenheid willen zien. Maar nergens staat duidelijk vermeld wat wel of niet mag en het is ook online niet duidelijk te vinden. Ondanks dit zal er nooit twijfel zijn over of je geweigerd zal worden bij de deur. Heb je iets aan wat niet mag, dan kom je niet binnen. Maar hoe je dat moet weten is maar de vraag.