De Paralympische Spelen zijn voor gehandicapte sporters hét toernooi waar ze naar uitkijken, maar deze Spelen krijgen veel minder aandacht dan de Olympische Spelen. Hoe kan dit? 

De NOS en Eurosport zonden de Olympische Spelen live uit, maar de Paralympische Spelen zullen alleen in een kort programma worden getoond. Dat kan verschillende redenen hebben natuurlijk. Opvallend is het wel, want misschien is een reuzenslalom wel knapper op één been.

De  Olympische Spelen waren een succes. Het aantal medailles in Pyeongchang was meer dan Nederland ooit op de Paralympische Winterspelen bij elkaar heeft gesport. Met 33 Olympiërs tegenover 9 Paralympiërs is er ook een stuk meer Nederlandse actie. In de hoeveelheid disciplines is ook een groot verschil: er zijn namelijk maar zes Paralympische wintersporten tegenover vijftien Olympische winteronderdelen. Toch is verder de reden van het verschil in aandacht redelijk onduidelijk.

Sjinkie Knegt, Ireen Wüst en Sven Kramer, we kennen ze allemaal wel, maar kennen de mensen op straat ook Paralympische sporters? Ook vroegen we aan sportverslaggever Kees Jongkind waar het verschil in aandacht nu vandaan komt? Luister hier:

Dat de Paralympische sporters dus onbekend zijn in vergelijking met de Olympische is dus duidelijk. De reden echter nog niet helemaal; er zijn veel klassen en veel mensen kunnen zich niet zo identificeren als met een valide sporter.

Gehandicaptensport Nederland legt de schuld bij de media: “Er is te weinig aandacht voor. De NOS maakt de hele dag een live-uitzending en nu komt er een programma van een uurtje in de avond. De kans bestaat dat dit dan ook nog wordt weg gepropt ergens laat op de avond.”

Kees Jongkind: “Iedere gehandicapte is uniek.”

De aandacht voor de Paralympische Spelen vermindert echter niet volgens Kees Jongkind: “Er is een klein aantal mensen wat het heel intensief volgt, en dat is vooral familie. Als je redeneert vanuit de kijker heeft het weinig potentie, want weinig mensen voelen zich verbonden met die sporters omdat ze nooit of nauwelijks in de media komen.”

De Paralympische Spelen is op Olympische Spelen na het grootste sportevenement van de wereld. De media zou het dus groter kunnen en misschien wel moeten maken, maar daar is het geld simpelweg niet voor.

Nu vraagt u zich misschien ook af wie er naar Pyeongchang gaan om mee te dingen op de Paralympische Spelen en wat de prestaties waren in de voorgaande edities. Zie hieronder onze tool:

Kansen op een medaille zijn zeker aanwezig: Anna Jochemsen pakte het wereldbekerklassement bij de afdaling, Bibian Mentel is regerend Paralympisch kampioen bij de snowboardcross en vorig jaar pakte ze goud op het Paralympisch WK. Jeffrey Stuut won vorig jaar twee keer brons bij het WK Para alpineskiën. En ook Jeroen Kampschreur won drie keer goud op het WK op drie verschillende disciplines. Tenslotte Chris Vos; hij won twee keer goud bij het snowboarden.

Wij wensen alle Paralympiërs ontzettend veel succes in Pyeongchang!