De tabaksindustrie ligt weer onder vuur. Verschillende organisaties sloten zich aan bij een rechtszaak tegen vier grote sigarettenfabrikanten. Het OM liet vorige week weten de fabrikanten niet te vervolgen. Alcohol is ook een risicofactor voor de gezondheid, maar is een stuk meer geaccepteerd. Verschillende organisaties, zoals KWF en stichting verantwoorde alcoholconsumptie (STIVA), zeggen dat de producten niet zijn te vergelijken.

Dat roken dodelijk is, is oud nieuws. Dat alle rokers ondergaan in een zee van tumors en hartfalen kennen we ook inmiddels wel. Toch rookten in 2015 nog 3,3 miljoen Nederlanders dagelijks. Het is dan ook een makkelijk te verkrijgen middel en ongeveer even verslavend als heroïne en cocaïne. Daarom probeert de Nederlandse overheid steeds meer maatregelen te nemen tegen roken. Momenteel is de leeftijdsgrens verschoven naar 18 jaar, mag er geen reclame meer worden gemaakt voor tabaksproducten en staan de sigarettenpakjes vol met ‘zieke’ plaatjes en waarschuwingen.

Tabak of alcohol from De Nieuwsredactie on Vimeo.

Die maatregelen zijn alleen niet genoeg voor advocate Bénédicte Ficq en daarom klaagde zij de tabaksindustrie aan in 2016. Samen met ongeveer dertig anderen, waaronder het Antoni van Leeuwenhoek-ziekenhuis, longkankerpatiënten en kinderartsen, gaat ze de strijd aan tegen vier grote tabaksproducenten, met als doel: een verbod op tabakswaar. Het OM gaf aan de sigarettenfabrikanten niet te vervolgen, omdat de fabrikanten zich houden aan de huidige regel- en wetgeving.

De vele commotie rondom roken wordt vaak verdedigd met het argument ‘het is de eigen keuze van de roker’, blijkt uit de resultaten van het opiniepanel van EenVandaag. Vaak is het de ‘eigen’ keuze van een 13-jarige, bleek uit onderzoek van Trimbos Instituut in 2015. Toch valt over de verslavingsgevoeligheid van een sigaret niet te twisten.

Daarnaast kent roken de grootste totale ziektelast voor een individu, volgens de Rijksoverheid. Ziektelasten worden, volgens Rijksoverheid, uitgedrukt in “Disability Adjusted Life Years (DALY). Deze bestaat uit de levensjaren die iemand verliest, de jaren dat iemand met gezondheidsproblemen heeft geleefd, gewogen met de ernst hiervan. Onderaan dit artikel vind je een overzicht van deze gezondheidseffecten.

Maar, in Nederland zijn drie keer zoveel alcoholgebruikers dan rokers in Nederland. Daarvoor moeten toch ook maatregelen worden getroffen?

Volgens nieuwe regelgeving mag tussen 06:00 en 21:00 uur geen reclame meer worden getoond op tv. De leeftijdsgrens is verhoogd naar 18 jaar en daarnaast is er al jaren een verbod op openbaar dronkenschap. Plaatjes of waarschuwingen staan niet op de verpakkingen.