Een goede keus maken bij de lokale verkiezingen kan soms best lastig zijn. Maar ook voor de jongste stemmers is het belangrijk om naar de stembus te gaan, vindt Niels van Stappershoef (27). Hij staat op nummer 5 van de lijst VVD Tilburg. “Iedereen telt mee, daarom is het juist belangrijk om ook studenten te bereiken.”

Niels doet dat het liefste door het gesprek aan te gaan met jongeren. “Social media speelt hierin een hele grote rol, maar toch merk ik vaak dat het nog ergens tekortschiet. De oprechte interactie zie ik beter naar boven komen als ik tegenover iemand sta.” Daarom gaat hij graag in op debatten die op scholen worden georganiseerd. Ook vindt hij dat het erg belangrijk is om ook in zijn eigen netwerk jongeren te benaderen. “Zolang je maar aan je doelgroep laat zien dat je iets voor hen wilt verbeteren.”

Bob Jansen, campagnevoerder SP Tilburg komt aan het woord en weet hoe hij studenten het beste kan bereiken met een drietal punten. De studenten zelf hebben ook een idee hoe zij het beste aangesproken worden.

Om erachter te komen of studenten gaan stemmen en of ze zelf vinden dat lokale politieke partijen er genoeg aan doen om ze te bereiken, hebben we een online enquête gedaan onder 57 studenten.

Niet alleen sociale media is een manier om jongeren te bereiken. Lijsttrekker van PvdA Tilburg Yusuf Celik probeert ook studenten in de campagne te betrekken en heeft daar weer andere ideeën over. “Door middel van een pub quiz en debatten laten we op een actieve manier zien waar wij voor staan. Hierdoor komen wij erachter wat studenten nodig hebben en zo weten wij hoe we hierop kunnen inspelen.”

Jonge Democraten, de jongerenvereniging van D66 vindt het vooral belangrijk studenten over te halen überhaupt te gaan stemmen. Verschillende bestuursleden geven antwoord op de manier hoe zij dit aanpakken.

Jonge Democraten from De Nieuwsredactie on Vimeo.