Volgens Dominique Janssen is Duitsland het meest toonaangevende land in het vrouwenvoetbal, met achttien topteams, maar klopt dit wel? De verdedigster annex middenveldster speelde tussen 2013 en 2015 voor SGS Essen in de Duitse Frauen Bundesliga. Haar uitspraak deed ze in gesprek met de Buitenlandredactie.

In de Bundesliga voor vrouwenvoetbal spelen maar twaalf teams mee. Het verschil tussen die twaalf teams is best groot: MSV Duisburg heeft na twaalf wedstrijden slechts drie punten, terwijl koploper VfL Wolfsburg na dertien duels 34 punten heeft verzameld.

Volgens Jasmina Schweimler, vrouwenvoetbaljournaliste, zijn er vier topteams in de Frauen Bundesliga: VfL Wolfsburg, Bayern München, SC Freiburg en Turbine Potsdam. FFC. Frankfurt zit daar dicht op.

“Het verschil zit hem in de financiële mogelijkheden. Wolfsburg en Bayern hebben een groot voordeel: zij zijn verbonden met hun herenteam. Wolfsburg bouwde zelfs een extra stadion voor de dames- en jeugdteams”, aldus de journaliste.

Het verschil is, zoals Jasmina aangeeft, minimaal. De top vijf zit redelijk dicht op elkaar, terwijl de marges onderin wat groter zijn. De middenmoot zit er dan ook echt tussenin: afstand van de onderste regionen, maar de top drie is eigenlijk al uit het zicht.

Jasmina denkt de oorzaak te weten: “De infrastructuur bij Die Wölfe is fantastisch, want de speelsters kunnen een goed leven leiden. Voor Bayern München geldt hetzelfde. Dat is alleen niet het geval bij de meeste andere teams. De speelsters moeten naast het spelen ook gewoon werken. Ik denk dat dat de prestaties flink beïnvloedt.”

Ook de resultaten onderling zijn veelzeggend. In de eerste speelronde versloeg Wolfsburg Hoffenheim met maar liefst 6-0. Turbine Potsdam was met 4-1 te sterk voor USV Jena.

© DFB
© DFB

In speelronde twee haalde SGS Essen uit tegen 1. FC Köln: 2-5. Wolfsburg won opnieuw met overtuigende cijfers (0-4 tegen SC Sand). Ook in de derde ronde haalde VfL Wolfsburg uit, ditmaal tegen USV Jena: 5-0.

SC Freiburg deed 1. FC Köln in de vierde speelronde pijn met een 0-7 overwinning en deed dat in de volgende speelronde lichtelijk over met een 4-1 winst op Werder Bremen. Ook SGS Essen won die speelronde met ruime cijfers: 6-0 tegen USV Jena.

Jena leed een speelronde later opnieuw een groot verlies. Bayern München kwam op bezoek en won met 0-5.

De grootste uitslag tot dusver kwam tot stand in speelronde negen. Turbine Potsdam ging op bezoek bij 1. FC Köln en won met maar liefst 0-8. Datzelfde Köln kreeg een speelronde later opnieuw de doelpunten om de oren. Werder Bremen was met 7-0 te sterk.

Daar hield het echter niet op voor het arme Köln. Een week later scoorde Wolfsburg zes keer tegen de ploeg. Turbine Potsdam deed Jena nog wat pijn in de twaalfde speelronde: 0-5.

De verschillen tussen de ‘top and bottom’ in de Frauen Bundesliga zijn dus overduidelijk. Niet alleen in punten, ook in doelsaldo is het klasseverschil zichtbaar. VfL Wolfsburg heeft een positief doelsaldo van 32 goals, terwijl 1. FC Köln een doelsaldo heeft van -45.

De uitspraak van Dominique Janssen is dus niet waar. Niet alleen spelen er maar twaalf teams in de vrouwelijke Bundesliga, het verschil in klasse tussen deze teams is ook groot.

Na dertien speelrondes (Turbine Potsdam en MSV Duisburg moeten nog een duel inhalen) is dit de huidige stand in de Frauen Bundesliga.

© DFB

Noot: Alle cijfers via de DFB.