De mobiele versie van de populaire game PlayerUnknown’s Battleground komt vandaag uit op iOS en Android. Ook andere spellen die succesvol waren op de pc of andere gameconsoles, zoals Mario Kart of Fortnite: Battle Royale, krijgen binnenkort een smartphonevariant. Een goed alternatief?

First-person shooter op je smartphone

Candy Crush, Flappy Bird of Clash of Clans; als je aan smartphonegames denkt, komen al gauw de spellen in je op die speciaal zijn bedoeld voor op je mobiel. Toch kun je tegenwoordig ook verschillende pc- of consolegames spelen op je telefoon. De wat simpel vormgegeven en makkelijk bestuurbare pc-spellen Minecraft of Runescape bijvoorbeeld, maar ook games die er grafisch wat mooier uitzien, zoals de vandaag gelanceerde mobiele versie van PlayerUnknown’s Battleground (PUBG).

PUBG is een first-person shooter waarbij je met honderd mensen in een landschap wordt geparachuteerd. Het doel is om de 99 andere spelers uit te schakelen en als laatste speler over te blijven. Een competitief spel waarbij je met behulp van je computermuis en enkele toetsenbordknoppen je karakter in het spel voortbeweegt. De vraag is of dit soort games bestuurbaar blijven op een smartphone.

Foto: BagoGames / Flickr

Scepticisme over succes

Stefan Raets, Shop Manager van de gamewinkel Game Mania, is sceptisch. “Games op smartphones zouden een ander uitgangspunt moeten hebben dan pc- of consolegames”, vertelt Raets. “Wanneer ik op mijn mobiel game, doe ik dat voor kortstondig tijdverdrijf. Game ik op m’n pc, dan speel ik eerder spellen die een competitief aspect hebben waar je tijd voor moet nemen.”

Raets denkt dan ook niet dat de smartphoneversies van de games gaan aanslaan. “Qua grafische vormgeving zal het er vast goed uitzien, maar ik blijf sceptisch over de bestuurbaarheid: bij spellen als PUBG is het waarschijnlijk te ingewikkeld om je speler te besturen op een mobiele telefoon.”

Cashen

Freelance gamejournalist Michel Musters snapt dat gameproducenten de smartphonemarkt opzoeken. “Er zijn meer mensen met een smartphone dan met een gamecomputer, dus je spreekt een hoop mensen aan. Het komt echter wel een beetje over als cashen om pc- of consolegames te verkopen op de smartphonemarkt. Maar het zou goed kunnen dat de games net zo leuk zijn op je mobieltje.”