De anticonceptiepil hoeft niet meer alleen de verantwoordelijkheid van de vrouw te zijn want de mannenpil is weer een stapje dichterbij. De Universiteit van Washington in Seattle boekte vooruitgang in hun onderzoek naar een mannelijke anticonceptiepil. De pil mag er aan komen maar de mannen staan er niet om te popelen volgens seksuoloog Wil Berghuis.

De nieuwe pil is bekend onder de afkorting DMAU en hoort dagelijks geslikt te worden, net zoals de pil voor de dames. DMAU blijkt effectief te zijn maar het slikken van de mannenpil gaat niet zonder risico’s: minder zin in seks kan een gevolg zijn. Ook is de pil niet ideaal voor de lijnende heren en de fit-boys, want alle proefpersonen bleken aan te komen.

‘Vrouwenprobleem’
Seksuologe Wil Berghuis betwijfelt of mannen bereid zijn om hormonen te slikken. “Meeste mannen hebben al moeite bij het slikken van een pijnstiller, laat staan een mannenpil met gevolgen voor hun seksualiteit”, vindt Berghuis. “Als een man de pil vergeet, heeft hij geen last van de effecten. Zwangerschap is een vrouwenprobleem.”

Verder onderzoek
De zoektocht naar een anticonceptiemiddel voor de man is al een lange tijd gaande. Ondertussen wordt er ook onderzoek gedaan naar een gel en injectie als anticonceptie. Volgens The Guardian willen de mannelijke voorstanders wel liever de pil. De mannenpil DMAU zit nog in een beginstadium en wordt verder ontwikkeld. Wanneer de omgekeerde pil op de markt komt, is onduidelijk.