TILBURG – Het initiatiefvoorstel van het CDA over de nieuwe mantelzorgpas is maandag 19 maart in de raad aangenomen. Er wordt een onderzoek gestart door de gemeente om te kijken of die pas ook voor Tilburg geschikt is. Maar ongeacht de uitkomst van het onderzoek, gaat het initiatiefvoorstel door.

De mantelzorgpas is een kaart voor mantelzorgers waarmee ze korting krijgen bij bepaalde bedrijven op spullen voor de zorg. Mantelzorgers hebben materialen nodig om mensen te verzorgen, zoals EHBO-artikelen en andere hulpmiddelen.

Extraatje
“Mantelzorgers zijn een belangrijke groep in onze Tilburgse samenleving”, vertelt CDA-raadslid Rein Valk, initiatiefnemer van het voorstel. “Daarom vinden we dat zij een extraatje verdienen en ook extra ondersteuning moeten krijgen.” Valk vindt dat de gemeente of een commerciële partij actie moet ondernemen voor het invoeren van de pas.

Mantelzorgers in Tilburg zijn nieuw met dit concept. Mantelzorgconsulent Angelique Verschure zegt: “Als dit als extraatje bedoeld is, vind ik het een goed idee. Alles is mooi meegenomen.”

Volgens de christendemocraten leidt dit initiatief tot meer mogelijkheden voor mantelzorgers, meer aanbod en minder verspilling van geld. Voor Tilburg, PvdA, SP en Lijst Smolders staan achter het initiatief. Het CDA nam het initiatief voor het doorvoeren van de mantelzorgpas én wil daar onderzoek naar gaan doen. Ondanks dat het onderzoek nog niet is gestart, is het al zeker dat de pas er komt.

Besloten zonder onderzoek
Niet alle partijen in de gemeenteraad zijn even positief. D66 stemde tegen het voorstel in de raad. D66-raadslid Beppie Smit is het niet eens met de werkwijze van het CDA: “De mantelzorgpas komt er zonder een onderzoek. In het voorstel staat: ‘ongeacht de uitkomst zal de pas worden ingevoerd’. En daar hebben we als D66 tegen gestemd.” Smit vertelt dat er misschien in Tilburg geen behoefte is aan zo’n pas of dat het op een andere manier kan. “Wij hadden graag willen bijdragen aan het voorstel. Maar zonder onderzoek al iets besluiten? Daar staan wij niet achter,” aldus Smit.

Mantelzorgwaardebon
De pas voor mantelzorgers moet het huidige ‘mantelzorgcompliment’ vervangen. Dat houdt in dat mantelzorgers bijvoorbeeld een tegoedbon krijgen als dank voor de inzet, de zogenoemde mantelzorgwaardebon. Meerdere gemeentes in Nederland, bijvoorbeeld Deventer en Noordwijk, hebben al een mantelzorgpas . Dat bleek volgens het CDA succesvol en nu wil de partij dat ook in Tilburg.