Tilburg presteert goed bij het tegengaan van winkelleegstand. Steeds meer retailers verkiezen de stad boven andere Brabantse steden meldt de gemeente Tilburg. Irma Galema, woordvoerder van de gemeente: ,,Ik verwacht dat Tilburg zelfs bovengemiddeld presteert.”

In 2017 stond nog 11,6% van de Tilburgse winkelpanden leeg, bleek uit cijfers van het Planbureau voor de Leefomgeving. Dat percentage zat toen zelfs boven het Nederlandse gemiddelde van 9,2%. ,,De cijfers voor 2018 zullen een stuk positiever uitvallen,” vertelt Galema. ,,Bijna wekelijks komt er wel een bericht voorbij dat er weer een nieuwe horecavoorziening of retailer zich in de stad heeft gevestigd.”

Koploper

Tilburg presteert ook goed in vergelijking met andere Brabantse steden. ,,We hebben nu een Hudson’s Bay binnen de gemeentegrenzen en de Primark is ook bijna klaar om geopend te worden. Je ziet dus dat grote retailers Tilburg verkiezen boven andere steden. Er zijn weinig andere steden die deze twee winkels allebei hebben gekregen.”

Vooruitgang

Er staan nog wel panden leeg in de stad. De gemeente probeert het probleem op verschillende manieren tegen te gaan. ,,In de ontwikkeling van de binnenstad hebben we heel veel vierkante meters uit de markt gehaald. Bouwen voor leegstand heeft namelijk totaal geen zin. Ik denk dat we hiermee de goede weg zijn ingeslagen om de leegstand tegen te gaan. Als je door de binnenstad loopt, zie je duidelijk dat we met grote stappen vooruit gaan.” De nieuwe cijfers worden rond mei/juni gepresenteerd door de Gemeente Tilburg.