Een nieuwe start voor het Nederlands Elftal betekent ook een nieuwe aanvoerder. Grote kanshebber is Virgil van Dijk (26), die via een omweg de absolute wereldtop heeft bereikt. “Ik had niet verwacht dat hij de duurste verdediger ooit zou worden.”

De jonge Virgil begon met voetballen bij WDS ’19 in Breda. Na enkele jaren werd hij opgepikt door de jeugd van Willem II, waar hij een groot gedeelte van de opleiding doorliep. Edwin Hermans trainde hem in 2009 een jaar en sprak in december met RTL Nieuws. “Hij oogde op het veld wat nonchalant. Het was een pure mandekker”, zegt Hermans tegen RTL Nieuws. De jeugdtrainer twijfelde lang of Van Dijk de Europese top zou bereiken, maar was in december meer overtuigd. “Hij zet steeds een stapje vooruit en dat is knap.”

Ook Jos Bogers trainde Van Dijk bij Willem II. “Het is wel balen dat hij het bij ons niet heeft gered. Hij was toen een jaar of dertien en was technisch en tactisch eigenlijk helemaal niet zo opvallend. Wij zouden hem er niet hebben uitgepikt als iemand die de beste en duurste verdediger van de wereld zou worden”, zei Bogers in een interview met Trouw.

Knap

Hij vond dat hij te weinig kansen kreeg in Tilburg en vertrok naar FC Groningen. Via het Hoge Noorden, Celtic en Southampton belandde hij afgelopen winterstop bij Liverpool, een topclub. Iets wat oud-ploeggenoot Kees Kwakman enigszins verbaast. “Nee, ik had niet verwacht dat hij de duurste verdediger ooit zou worden (Van Dijk werd door Liverpool voor 84.5 miljoen euro gekocht, red.). Het is enorm knap dat hij zo ver is gekomen.”

Tijdlijn: Druk op het pijltje om te scrollen

“Hij zet steeds een stapje vooruit en dat is knap”

Kwakman en Van Dijk speelden in 2012/2013 samen in het centrum. “Hij was enorm compleet. Het is lastig om te zeggen of hij de juiste aanvoerder is voor Oranje, maar hij is qua persoonlijkheid erg sterk. Ik vond het fijn om met hem samen te spelen, maar ik denk dat iedereen dat zou hebben. Hij had namelijk alles: lengte, kracht en snelheid.”

Geschikt

Kwakman vervolgt: “Hij trekt zijn mond echt wel open. Ik denk dat we het verder niet te veel moeten opblazen, want buiten die aanvoerdersband om je arm verandert er niet zo veel. Er komt denk ik niks extra’s bij. Misschien is het goed om de band aan iemand te geven die al wat langer bij het Nederlands elftal zit, maar ik ben er van overtuigd dat hij geschikt is.”

AD-journalist en Oranjekenner Sjoerd Mossou is groot voorstander van Van Dijk als captain van het Nederlands elftal: “Hij is de beste kandidaat. Ik denk dat Daley Blind (Manchester United), Georginio Wijnaldum (Liverpool), Stefan de Vrij (Lazio) en Kevin Strootman (AS Roma) en hij de kanshebbers zijn. Van Dijk is de meest logische. Hij speelt in de as van het veld, is verbaal sterk en coacht goed.” Mossou was aanwezig bij het debuut van Van Dijk bij Liverpool, waar hij onder de indruk raakte van de mandekker: “Hij nam meteen de leiding en was erg dominant aanwezig.”

Leeftijd

“Hij heeft een goede leeftijd voor een aanvoerder”, zegt Mossou. “Hij zit pas twee jaar bij Oranje, maar dat maakt denk ik niet zo veel uit. Het is belangrijk hoe hij zich in de groep beweegt en hoe hij zich in het veld manifesteert. Vergeleken met Wesley Sneijder en Arjen Robben is Van Dijk natuurlijk nog niet zo ver. Zij behoorden destijds tot de absolute wereldtop. Hij is nog niet onomstreden, maar kan wel naar dat niveau toe.”