Beachvolleybal, padel en walking football: verschillende varianten op bestaande sporten hebben de afgelopen jaren hun intrede gedaan. David Romijn, onderzoeker aan sportstichting Mulier Instituut, vertelt waar de behoefte naar nieuwe sporten vandaan komt.
Foto: Robert van Dijk / Flickr

“De populariteit van sporten varieert door de tijd heen”, stelt het Mulier Instituut in het rapport ‘Onze sport is booming’. De ledenaantallen van gevestigde sporten als tennis en sportvissen lopen volgens het sportinstituut bijvoorbeeld al jaren terug. Aan de andere kant zijn er nieuwe sporten ontstaan die aan populariteit winnen, zoals beachvolleybal en padel (mix van tennis en squash).

Meer uitdaging

Dit soort sporten zijn allemaal varianten op bestaande sporten volgens Romijn. “Wij denken dat dit voortkomt uit het feit dat we onze prestaties constant willen meten met anderen en met onszelf.” Als we daarin niet meer voldoende uitgedaagd worden, gaan we volgens Romijn op zoek naar nieuwe varianten op de sport die voor meer uitdaging zorgen.

Dit uit zich vaak in een aanpassing van de regels of in de omgevingsfactor. “Dan wordt gekeken of hetzelfde ook op een andere manier gedaan kan worden. Bijvoorbeeld op het strand.” Zo is beachvolleybal bijvoorbeeld ontstaan uit volleybal.

Minder uitdaging

Ook worden nieuwe sporten geïntroduceerd omdat sporters behoefte hebben aan minder uitdaging. Zo werd walking football, een variant op voetbal waarbij gewandeld wordt in plaats van gerend, geïntroduceerd voor 60-plussers die conditioneel gezien het reguliere voetbal niet meer bij konden benen, volgens de website van de KNVB.