Ook in Tilburg staat het op de politieke agenda: straatintimidatie. Op het naroepen en nasissen van een meisje dreigt binnenkort een boete te staan. Wat vinden de Tilburgse partijen over de boete in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen?   

Signaal afgeven

Het merendeel van de partijen is dus voor de invoering van de boete. Volgens lijsttrekker Paulus Oerlemans van GroenLinks moet de maatregel vooral een signaal afgeven. “We willen met de maatregel laten zien dat dit gedrag niet normaal is. Het is een groot probleem dat overal en elke minuut speelt en we hopen dat daders zo inzien dat we dit gedrag niet tolereren.”
Of de boete daadwerkelijk veel gaat uithalen? Oerlemans is er niet van overtuigd. “De pakkans is natuurlijk heel klein, dus met die boete kan je nooit het hele probleem aanpakken. Dat zit veel dieper geworteld in de samenleving. Het gaat vooral om de boodschap die we uitdragen.”

Boete heeft geen zin
Aan de andere kant staat jongerenpartij Voor Tilburg. Lijsttrekker Linda Oerlemans (geen familie van Paulus Oerlemans)  vindt dat de boete geen zin heeft. “Als eerste moet het intimideren überhaupt strafbaar worden, daar zijn wij mee bezig.” Een volgende stap heeft Oerlemans niet echt in gedachten. “Het is belangrijk om zo jong mogelijk te beginnen en voorlichting te geven op scholen, maar daar hebben wij nog geen plannen voor.”

‘Pak het nou niet zo geïsoleerd aan’
Wat opvalt is dat D66 in het midden staat. De partij wil het probleem namelijk niet slechts met een boete aanpakken. “Pak het nou niet zo geïsoleerd aan, dat is hier bij ons het motto”, zegt lijsttrekker Berend de Vries.
D66 heeft wél voor de boete gestemd, maar ziet het meer als laatste maatregel. “Wij willen het plan breder trekken met dialoog en educatie. Denk aan voorlichtingen op scholen, maar ook de inzet van jongerenwerkers om op straat het gesprek aan te gaan met jongeren. Zo willen we het probleem bij de kern aanpakken. Ons hoofdpunt is dus scholing, maar daar willen we echt zeker niet bij laten.”