De inwoners van Nuenen stemmen vandaag met de gedachte dat de raad en de coalitie maar voor anderhalf jaar bestaat. Eind januari werd bekend gemaakt dat de gemeente Eindhoven en Nuenen gaan fuseren. Dat zou betekenen dat er in november 2019 nieuwe gemeenteraadsverkiezingen zijn.

Al vroeg in de ochtend waren er mensen bij het stemlokaal Het Klooster aanwezig. De meningen van de stemmers zijn verdeeld. “Nuenen mag krachtiger worden, maar niet samen met Eindhoven. Ze hebben een tekort aan woonruimtes en geld, en Nuenen niet. Laten we Nuenen maar lekker Nuenen laten”, zegt een vrouw die net klaar is met stemmen.

Er zijn meerdere mensen die zich zorgen maken over het behoud van het dorp. “Nuenen heeft een eigen karakter en dat willen wij niet kwijt”, zegt een man die zich bij het gesprek voegt.

Nuenen als nieuwe wijk
Andere inwoners maken zich geen zorgen om het behoud van het dorpsgevoel. “Nuenen zal blijven bestaan. Kijk maar naar de wijken in Eindhoven, die hebben nog steeds hun eigen karakter”, vertelt een man die samen met zijn dochter naar het stemlokaal ging.

Een vrouw die net voorbij loopt mengt zich met het gesprek. “Ik vraag ook altijd aan iemand uit welke wijk ze komen in Eindhoven, omdat ze allemaal een eigen sfeer hebben. Nuenen zal ook zo’n wijk worden in Eindhoven en dat vind ik niet erg.”

Zwak bestuur
Over één ding zijn alle inwoners het wel eens; de gemeente heeft er zelf een potje van gemaakt. “De politiek in Nuenen is een zooitje. Ze zijn te veel bezig met persoonlijke vetes. Veel leden zijn van de ene naar de andere partij gegaan en het is vaak om kinderachtige zaken. Het is schandalig dat Nuenen bekend staat om het zwakke bestuur”, zegt een man die tegen de fusering is.

De herindeling
De gemeente heeft deze beslissing namelijk niet zelf genomen en dat is uitzonderlijk. Omdat de raad er zelf niet uit kwam, heeft de provincie ingegrepen. De Gedeputeerde Staten hebben uiteindelijk het besluit genomen en zijn bezig met een herindeling te maken.

Die herindeling gaat dan voor goedkeuring langs de Provinciale State, het ministerie van Binnenlandse Zaken, de ministerraad, de Raad van State, de Tweede Kamer en de Eerste Kamer. Volgens de wet Arhi kan één gemeente een herindeling niet tegenhouden.

Samenwerken
Willemijn van Werkum, fractievoorzitter van de D66 in Nuenen, geeft aan dat ze wil afwachten. “Op zich waren wij voor een fusie, maar dan met Son en Breugel en niet met Eindhoven. Nu de provincie heeft gekozen voor Eindhoven, zeggen we wel dat we gaan meepraten om zo veel mogelijk voor Nuenen eruit te halen.”

Over het mogelijk aankomen van nieuwe verkiezingen over anderhalf jaar antwoordde ze: “Eerst maar eens afwachten hoe het allemaal gaat lopen, voordat we het gaan hebben over een volgende verkiezing. Dat vind ik nog voorbarig.”