Vergis je niet in haar bloemetjes jurk, Isis Bloemsma (14) is volwassener dan je denkt. Ze is de jongste kandidaat op de lijst van een politieke partij in Nederland. Als veertiende op de lijst vertegenwoordigt ze de Tilburgse partij Voor Tilburg.

Na school gaat ze flyeren, naar debatten en staat ze de pers te woord. Niet een normale dag uit het leven van een tiener. Toch zou Isis niks anders willen doen.

Hoe kwam je er bij om de politiek in te gaan?
“Voor school kregen we de opdracht om je idool te interviewen. Ik wilde graag iemand interviewen in de politiek, omdat ik me daarin altijd al heb voor geïnteresseerd. Toevallig kent mijn moeder Linda Oerlemans, de fractievoorzitter van Voor Tilburg. Linda vond het goed als ik haar interviewde en het was een heel leuk gesprek. Ze is zeker weten mijn idool. Omdat ik zo geïnteresseerd was in haar werk vroeg ze of ik het wat zou vinden om mezelf ook kandidaat te stellen. Dit heb ik toen meteen gedaan.”

Begrijpelijk dat je het heel leuk vindt, maar actief zijn binnen een politieke partij brengt veel werk met zich mee. Hoe combineer je dat met school?
“Ja, het is inderdaad een beetje hectisch nu. Samen met de andere partijleden gaan we vaak flyeren binnen Tilburg en we hebben ook vergaderingen. Bovendien word ik veel geïnterviewd. Er is veel belangstelling voor zo’n jonge kandidaat. Verder ga ik flyeren en vergaderen met de andere partijleden. Gelukkig heb ik niet veel schoolwerk. Ik zit op het Beatrix College in Tilburg en daar hebben ze KWT uren. Dan kun je zelfstandig aan de slag met je huiswerk. Dat scheelt enorm, ik hoef bijna niks meer thuis te doen.”

Mag je eigenlijk wel kandidaat zijn als je veertien bent?
“Je mag kandidaat zijn zolang je binnen vier jaar achttien wordt. Dus ja, dat mag. Het is alleen wel zo dat je geen raadslid mag worden voor je achttiende. Dus als ik veel voorkeursstemmen krijg, wordt er iemand anders in mijn plaats gekozen voor die zetel. Dat is dan diegene die na mij op de lijst staat.”

Als je niet eens raadslid kan worden, vind je het dan wel waard om jezelf kandidaat te stellen?
“Het is heel jammer dat ik geen raadslid kan worden. Maar in de tussentijd vind ik het al leuk genoeg om zo veel te leren over politiek. Bovendien vind ik Voor Tilburg echt een goede partij. De standpunten staan dicht bij me. Alleen daarom al wil ik kandidaat zijn.”

Doordat jij op de lijst staat is er veel publiciteit voor Voor Tilburg. Is het niet gewoon een slimme stunt van Linda Oerlemans om jou uit te nodigen binnen de partij?
“Dat geloof ik niet. Ze had daar niet over nagedacht voordat ik dat interview met haar ging houden. Het was echt een spontaan idee nadat ik zei dat ik later misschien ook iets in de politiek wilde gaan doen. Maar Voor Tilburg is wel een partij die zich richt op jongeren. Daarom is het belangrijk dat we leden hebben van alle leeftijden, en niet alleen maar oudere mensen.”

Nemen ze jou bij Voor Tilburg wel serieus, ondanks je leeftijd?
“Ja, zeker. Iedereen vindt het heel belangrijk dat ook mijn mening gehoord wordt, juist omdat ik zo jong ben. Regelmatig belt Linda mij op met een dilemma en dan vraagt ze wat ik er van vind. Dan geef ik haar advies.”

Hoe zie je jouw verdere politieke carrière voor je?
“Sowieso bij Voor Tilburg. Ik blijf zeker bij deze partij. Op mijn achttiende wil ik mezelf graag opnieuw kandidaat stellen en dan hoop ik dat ik raadslid, of zelfs lijsttrekker word. Of ik later ook echt een baan ga zoeken binnen de politiek, weet ik nog niet. Het is juist handig dat ik nu ervaring op doe. Dan kan ik kijken of het echt iets voor mij is.”