De gemeenteraadsverkiezingen zijn een spannende tijd voor de stemmers, maar vooral voor hen die zich verkiesbaar stellen. Daar komt nog eens een schepje bovenop als je plek in de gemeenteraad niet zeker is.

Bij het huis van Eva van Wijngaarde, de nummer 9 van D’66 Tilburg, hangt er een grote D’66 poster aan het raam geplakt en loopt er een enthousiaste hond door de kamer. “Kom binnen”, zegt Eva terwijl ze vriendelijk de deur openhoudt. “Ik hoop niet dat je bang bent voor honden. Brand los”, zegt Eva terwijl haar Bull terriër nog éénmaal tegen me aanspringt.

Uw plek in de gemeenteraad is niet helemaal zeker. Uw eigen partij gaat ervan uit dat er 7 of 8 zetels worden behaald. Hoe spannend is deze dag voor u als nummer 9?

“Voor mezelf niet zo spannend. Ik denk gewoon, ik kom wel of niet in de raad, daar zit ik eigenlijk helemaal niet zo met m’n eigen ego in. Maar ik ben betrokken geweest bij het tot stand komen van het verkiezingsprogramma en heb daarna mee de campagne opgezet. Dus ik hoop vooral dat D’66 een maximaal resultaat boekt, omdat ik heilig geloof in welk verhaal we hebben weggezet. Tuurlijk wil ik in de raad, maar ik wil vooral dat de Spoorzone af wordt gemaakt en de Piushaven nog toffer maken. Ik geloof echt dat we de stad voorruit kunnen helpen.”

Wat bent u van plan als u niet in de raad komt?

“Als ik niet in de raad kom, dan kom ik er uiteindelijk waarschijnlijk nog wel in. Ik sta hoog genoeg. In de komende vier jaar is er altijd wel een wisseling van de wacht, bijvoorbeeld als mensen verhuizen. Dus daar maak ik me niet zo druk om. Verder blijf ik gewoon actief. Ik sta al geboekt voor de provinciale staten campagne. Dus ik ben nu ook al bezig met welk verhaal we in de provincie moeten wegzetten. Dus ook al kom ik er niet meteen in, dan gaat het gewoon door.’

Waarom zou iemand die D’66 gaat stemmen, op u stemmen?

“Omdat ze me kennen. Zo simpel is dat. Ik heb geen persoonlijke campagne gevoerd. Ik heb het verkiezingsprogramma opgezet, dus alles waarin ik geloof staat in het programma. Ik zou dus niet weten waarom ik een persoonlijke campagne had moeten draaien. Dan moet ik dus gaan zeggen dat ik meer bijzonder ben dan de rest van mijn collega’s, maar dat is flauwekul. We hebben een hartstikke goede lijst.”

 Wat heeft u jongeren te bieden?

“Oh jeetje, juist jongeren moeten op ons stemmen. En wat mij betreft, kan dat ook echt op niemand anders. De Spoorzone is helemaal te gek aan het worden, daar kan je al je vrienden uit andere steden mee naar toenemen. Daar heeft D’66 absoluut de leiding in gehad. Wij zijn hartstikke vooruitstrevend. De VVD bijvoorbeeld, zou willen dat elke onderneming z’n eigen broek op kan houden en dat je commerciële huurtarieven draait. Dat zou inhouden dat zoiets als poppodium de ‘hall of fame’, niet meer kan bestaan. Dat draait op vrijwilligers, is hartstikke leuk en brengt een toffe jongerencultuur naar de stad. Wil je commerciële tarieven gaan draaien, dan kan je er bij wijze van spreken een Mcdonald neerzetten. We werken we aan mindlabs. Dat brengt de school voor journalistiek, Brabants Dagblad, ondernemers en gedragswetenschappers met elkaar in contact. Wij zijn ook nog eens de enige, en het is mij een raadsel waarom, die letterlijk hebben gezegd: ‘de starterslening moet terug.’ Dus voor alle jongeren die in Tilburg willen blijven en die te kort op de lijst staan om fijn te huren, wordt straks het afsluiten van een hypotheek makkelijker, omdat je een deel van je lening bij de gemeente kan verrekenen.”

De opkomst bij jongeren is regelmatig laag. Onderneemt u extra stappen om jongeren naar de stembus te trekken.

“Ja, we hebben nu de 24uurs campagne lopen. Wat inhoudt dat je zelfs om vier uur ’s nachts nog een dronken student tegenkomt met je D’66 jackie aan. We zijn de terrassen af geweest, de theaters, de Paradox en ook alle grote opleidingsinstellingen. We hebben echt ons best gedaan jullie te laten stemmen. Het maakt niet eens uit op wie, maar laat je stem horen. Ook hebben we veel op sociale media gedaan, voornamelijk op Instagram, want op Facebook zitten vooral de ouders nog.”

Jullie hebben ook studenten op de lijst staan? Denkt u dat jongeren een extra kracht kunnen bieden aan de partij?

“JA! Ongetwijfeld. Wat er fijn aan is, om jonge actieve leden te hebben, is dat zij gewoon weten wat er in het hier en nu, de jongeren bezighoudt. Kijk we zijn allemaal jong geweest. Dat is gewoon een feit, maar mijn studententijd ligt inmiddels 15-20 jaar achter me. En dat zag er toen net wat anders uit. Heel veel is hetzelfde, maar jongeren weten toch beter wat andere jongeren bezighouden en belangrijk vinden.”