Vandaag is het zover. De gemeenteraadsverkiezingen en het referendum over de zogenaamde sleepwet. Inwoners kunnen tot 21.00 uur hun stem laten horen in de stemlokalen in Tilburg. De Nieuwsredactie houdt volgt ontwikkelingen op de voet en houdt een liveblog bij.

00:51 Om het plaatje compleet te maken zijn hier ook nog de uitslagen van Tilburg, Breda en Eindhoven. We hebben per partij meteen even een vertelijking gemaakt met de uitslag van 2014. Handig hé!?

00:22 De eerste uitslag is binnen. Hier beneden staat hoe de zetels in Den Bosch verdeeld zullen worden.

00:05

23:40 Het is wachten geblazen op de uitslag, dus in de tussentijd hebben wij een paar van de leukste #stemfie’s van vandaag op een rijtje gezet.

Maar niet iedereen kan deze #stemfie’s waarderen..

23:20 We hebben een tussenstand! Lijst Smolders Tilburg staat op nummer één met 21,7%, gevolgd door D66 met 16,2%. Met 12% komt VVD op de derde plek en GroenLinks volgt nauw met 11,6%. De SP zit net niet bij de grootste vier met 9,8% en dan volgen het CDA met 8,35% en PvdA met 5%.
In onderstaande Facebookvideo wordt de tussenstand gepresenteerd door burgemeester van Tilburg, Theo Weterings.

22:38 Van een grote berg stemmen op de grond, hoppakee in mooie stapeltjes op tafel!

22:05 Sociale media kan in deze tijd grote invloed uitoefenen op je politieke carrière. Toch lijken de Tilburgse partijen er niet heel warm van te worden. Overal op straat zien we posters, maar de Twitter- en Facebookposts blijven bij de meeste partijen schaars. Hannes Datta, expert in digitale media aan de Tilburg Universiteit, vindt dat dit anders moet.


21:45 GroenLinks neemt de leiding bij stembureau 23!

21:20 Verslaggever Kayleigh is aanwezig bij het stemmentellen.

21:00 Het is 9 uur en dat betekent dat de stembussen officieel gesloten zijn. Net voor het sluiten kwamen nog een paar Tilburgers hun stem uitbrengen. Laat het tellen maar beginnen!

19:06 De ‘after dinner spits’ bij stembureau 30 in het Textielmuseum is aangebroken.

19:05 De verkiezingsdag loopt op een eind, maar de Nieuwsredactie zit niet stil. Onze verslaggeefster Kayleigh gaat vanavond als de stembussen sluiten een kijkje nemen bij het stemmen tellen bij stembureau 23: woonzorgcentrum Johannes Zwijsen. Hoe zorgen we er in Tilburg voor dat het stemmen tellen eerlijk verloopt?

17:33 Onze verslaggeefster Odet Rosenkrantz was gisteravond naar het slotdebat in Eindhoven gegaan. Luister hier naar haar reportage.

16:54 Verslaggevers Jari Klapwijk en Mischa Tromp gingen vandaag op pad om studenten te vragen of ze vandaag gingen stemmen. Stemmen MBO studenten anders dan universitaire studenten? Beluister het fragment hieronder.

15:48 Tussen al het verkiezingsgeweld over de gemeenteraad kan er ook gestemd worden voor het referendum. Onze verslaggever Andreia da Silva ging even peilen hoe jong en oud erover denkt.

Het referendum sleept voort

15:39 In Nederland is 28% van de raadsleden vrouwelijk. hieronder zie je hoe het precies zit bij de provinciale hoofdsteden en nog enkele andere belangrijke steden.
 

15:15 Doe de gemeenteraadsquiz van Tilburg!

14:54 Voor alle politici zijn de gemeenteraadsverkiezingen erg spannend, maar voor sommige is het nog net iets spannender. Bas Booij sprak met de nummer negen van D66 Eva van Wijngaarde. Als D66 het huidige aantal zetels behoudt, dan komt ze in de raad en anders heeft ze pech.

Krijgt Eva van Wijngaarde de kans om te strijden voor de jongeren?

14:12 Onze verslaggever Odet Rosenkrantz was aanwezig bij de laatste verkiezingen van de gemeente Nuenen. Deze gemeente zal fuseren met de gemeente Eindhoven.

De laatste gemeenteraadsverkiezing van Nuenen?

14:09 Onze verslaggevers Kayleigh Leijgraaf en Jetske Janssen zijn naar een bijzondere stemlocatie. Later meer over deze locatie!

13:57 De stemwijzers voor de gemeenteraadsverkiezingen worden nog veel ingevuld.

13:48 Al vroeg in de morgen stonden leden van het CDA en de PvdA op het station te flyeren. “We proberen de laatste zwevende kiezers over de streep te halen”, roept een CDA-lid. Op het station sprak onze verslaggever Jelle Oosterveld met twee aspirant-raadsleden. Van het CDA Ton Gimbrère, nummer vier op de lijst. En van de PvdA Evie Schürmann, nummer zes op de lijst.

13:40 Waalwijknieuws: Om 11.00 uur heeft 10,76 % van de kiezers in Waalwijk gestemd voor de gemeenteraadsverkiezingen 2018.
Om 11.00 uur heeft 10,73 % van de kiezers in Waalwijk gestemd voor het raadgevend referendum over de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten 2017 (Wiv 2017).

13:28 Het nieuwe opkomstpercentage in de gemeente Tilburg is binnen.

12.40 Het CDA heeft goed haar best gedaan om stemmen te winnen. De partijleden hebben het CDA-kantoor op de Heuvel in het centrum van Tilburg omgetoverd tot een groot campagneparadijs. Als de verkiezingen goed uitpakken voor de christendemocraten, zal hier vanavond het feest losbarsten.

12:19 De laatste gemeenteraadsverkiezing in Nuenen?
Onze verslaggeefster Odet was ter plaatste om met inwoners te praten. Zo meer.

12:02 Deze ochtend stonden al vroeg mensen bij de stembussen op het station. Onze verslaggever Jelle Oosterveld was daar om de kiezers te ondervragen. Beluister het fragment hieronder.

11:39 De opkomst van 10:00 van de drie grootste steden van Noord-Brabant.

11:37 Wethouder Mario Jacobs van GroenLinks brengt ook zijn stem uit en roept iedere Tilburger op om te gaan stemmen.

11:10 In dit kaartje zie je de grootste partijen op dit moment in de Brabantse gemeentes.

10:49 Mocht je er echt niet uitkomen? Doe dan de stemwijzer van de speld. Lekker handig, want die neemt meteen alle gemeentelijke partijen van Nederland mee.
https://stemwijzer.speld.nl/

10:37 Dit is het opkomstpercentage van gemeente Tilburg om 10:00.

10:33 Ook buiten bij onze redactie wordt er druk campagne gevoerd. D66 is gematigd enthousiast. De negen zetels die de partij nu heeft, denken de drie D66-leden helaas niet meer te houden. “Ongeveer zeven à acht zetels moeten we wel kunnen halen”, zegt Wim Hermans (midden), plek 13 op de lijst.

10:28 In Den Bosch voeren ze ook campagne.

10:09 De campagnestrijd is nog steeds in volle gang.

09:58 Dit was de uitslag van de Tilburgse gemeenteraadsverkiezingen in 2014.

D66 9
SP 6
CDA 6
LST 5
VVD 5
PvdA 5
GL 4
TVP 1
Voor Tilburg 1
Verenigde Seniorenpartij 1
OPA Tilburg 1
Lokaal Tilburg 1


08:45
Naast de gemeenteraadsverkiezingen kun je ook stemmen voor het referendum over de sleepwet. Maar wat is de sleepwet precies?

09:22

08:40 Op deze plekken in de provincie kun je vandaag stemmen.

08:29 Niet overal verloopt het stemmen even soepel. In Herpen moest er een stembureau dicht vanwege het uitbreken van het norovirus in een verzorgingscentrum. Dat werd maandag bekend. Het dorp moet het nu met één stembureau doen in plaats van twee.

08:19 Jelle Oosterveld doet verslag van de huidige situatie bij het station.

08:16 Studenten in de stemlokalen.

07:48 Het begint al wat drukker te worden bij het station.

07:45 Het loopt nog niet storm bij de stembureau’s. Toch hebben er bij het onderstaand stembureau (Tilburg Centraal station) al honderd mensen hun stem uitgebracht.

07:30 De stemlokalen zijn geopend! Er kan vanaf nu gestemd worden.