Met de ‘leasefiets’ naar het werk, crossfit met collega’s en een timer die je laat weten wanneer je achter je bureau vandaan moet komen. Met dit soort slimme trucjes proberen bedrijven hun werknemers aan het bewegen te krijgen. Nederland is namelijk kampioen zitten. Uit onderzoek van het CBS blijkt dat we dagelijks gemiddeld 8,7 uur zittend doorbrengen.

Bewegen op het werk is volgens Roel Roelfzema, directeur van stichting Sport & Zaken, van groot belang. “Samen sporten zorgt voor meer plezier en onderling contact. Dat is vaak de reden waarom bedrijven bij ons aankloppen. Ze willen de sfeer op het werk bevorderen.”

Timer om te bewegen

Uit onderzoek van De Gezondheidsraad blijkt dat veel zitten niet goed is voor je gezondheid. Het leidt tot een groter risico op hart- en vaatziekten en zelfs tot vroegtijdige sterfte. De ABN AMRO probeert deze risico’s te voorkomen. Bij deze bank wordt op de werkvloer veel gedaan om hun medewerkers in beweging te krijgen. Op elke computer zit bijvoorbeeld een programma dat bijhoudt hoe lang je al achter je bureau zit en wanneer het weer tijd is om de benen te strekken. “We willen graag goed voor onze medewerkers zorgen”, zegt Jarco de Swart, woordvoerder bij ABN AMRO, “wij bieden onze medewerkers fysiotherapie, bedrijfsfitness, boksen en crossfit aan.”

Nieuwe sportvereniging

Volgens Roelfzema vinden veel mensen het lastig om sport een plekje te geven in hun drukke leven. “Werk kan dienst doen als jouw nieuwe sportvereniging. Zo kunnen bedrijven bij ons aankloppen en vervolgens scannen wij elke werknemer in het bedrijf. We zoeken uit wat ze doen, welke sporten ze leuk vinden en hoeveel ze bewegen op een dag. Op basis van hun interesses stellen we een programma op met keuze uit verschillende sporten”, zegt Roelfzema.

Wat extra beweging op het werk zorgt al voor een betere sfeer, meer plezier en goed onderling contact. Zet dus een timer morgenochtend op je computer zodat je weet wanneer het tijd is om te bewegen.

Foto door: Hamza Butt