50PLUS partij alleen voor ouderen? Niet als het aan de negentienjarige Lorenzo van der Weiden ligt. De Bredase student is al anderhalf jaar lid van de partij en hoopt deze gemeenteraadsverkiezingen genoeg stemmen te verzamelen.

Wat heeft een negentienjarige bij een 50PLUS partij te zoeken? Dat zullen veel mensen zich afvragen. Het begon allemaal bij het referendum over Oekraïne: “Ik was verbaasd hoe er met dat referendum werd omgegaan. De uitkomst werd volledig genegeerd door de politiek.” Lorenzo vond dat het anders kon en is zo de politiek ingerold. Hij bekeek de standpunten van de partijen en 50PLUS sloot het beste bij hem aan.

Eigen omgeving
Daarnaast heeft hij buiten de partij om ook veel te maken met ouderen. Hij werkt in een café waar vooral mensen van 35+ komen en woont samen met zijn vader in een seniorencomplex. “Ik merk dat ik hierdoor meer te maken krijg met de problemen die zich bij de oudere doelgroep voordoen. Bijvoorbeeld een losse stoeptegel: ouderen kunnen hierover struikelen en dat kan ernstige gevolgen hebben zoals een gebroken heup. Ik wil me hier hard voor maken.”

Reacties
De reacties van mensen zijn volgens Lorenzo vooral positief. “Er zit natuurlijk altijd wel een enkeling tussen die zegt ‘ah joh je hoort helemaal niet bij de doelgroep’. Ik probeer dan aan hen uit te leggen dat de partij jong en oud wil verbinden. Echter hebben ze daar dan geen oor meer voor.”

Op wie hij gaat stemmen is duidelijk: “Natuurlijk heb ik op mezelf gestemd. Hoe cool is het als je als negentienjarige je eigen naam kan afvinken op die lijst.”