Vero: een soort Instagram 2.0 maar dan zonder algoritmes en advertenties. Ook heeft de app meer mogelijkheden dan alleen het delen van foto’s. Too good to be true, leek al snel. Want de populariteit duurde maar een week.

Vero is een social media app die ook wel de nieuwe Instagram wordt genoemd. Je kan er foto’s en video’s delen, maar ook links naar films, muziek of boeken plaatsen. De belangrijkste beloftes van de app zijn het ontbreken van algoritmes en advertenties.
Want toegegeven: we zijn algoritme-moe. We willen de geposte content zien in de volgorde waarop deze is geplaatst en van alle mensen die we volgen. Een algoritme hoeft niet voor ons te bepalen wat we willen zien. Precies wat Vero biedt dus.

Negatieve kant

Zo snel als de app gehypet werd, zo snel was iedereen er ook weer klaar mee. Alhoewel de app veel positieve veranderingen heeft ten opzichte van Instagram, zit er ook een donkere kant aan. Je account opzeggen is namelijk nog niet zo makkelijk. Daarvoor moet je een mail sturen naar Vero. En je content beheert Vero en daar mogen ze mee doen wat ze willen.

Maar, is dit wel zo erg? Techjournalist Bram van Dijk denkt dat het wel meevalt. “De meeste apps hebben in hun privacyvoorwaarden staan dat ze jouw foto’s en gegevens mogen gebruiken. Dit gebeurt vrijwel nooit, maar ze zetten het er toch in om zichzelf in te dekken.” Dat doet Vero dus ook. Veel extremer dan Instagram is het niet. Want, wanneer we die privacyvoorwaarden onder de loep nemen, blijkt dat daar precies hetzelfde in staat. Weliswaar wat cryptisch omschreven, maar het komt er op neer dat ze toestemming hebben om je foto’s te gebruiken of ze door andere partijen te laten gebruiken.

Hype

Waarom is dit bij Vero dan zo’n groot probleem? Dat is simpel volgens Bram: “Dit is gewoon hoe een hype werkt. Iedereen moest ineens de nieuwe app hebben en daarna pas wordt eigenlijk gekeken wat de app precies inhoudt. Daaruit komt dan wat negativiteit waardoor de hype weer over is.”

We kunnen concluderen dat aan iedere app voor- en nadelen zitten. Heel veel anders dan een Instagram of Facebook lijkt Vero niet. De app is dus prima te gebruiken, maar aangezien de meesten van mening zijn dat ze dat beter niet kunnen doen, zal er niet veel gebeuren op de app.