Tilburg – Tachtig banieren, ontworpen door leerlingen van 67 basisscholen, wapperen de komende maanden in de wind om ons bewust te maken van onze watervoorraad. Ter ere van Wereldwaterdag maken de waterschappen, het ministerie van Infrastructuur en Waterschappen en het ministerie van Binnenlandse Zaken vandaag hun Blue Deal bekend.

Vierde editie
“Dit is de vierde keer dat er een soortgelijk evenement door Rotary Club Tilburg wordt gehouden. Vorig jaar hadden we een heel ander thema. Dat was toen ‘Piek met Techniek’ met als achterliggende gedachte dat techniek nog niet iets vanzelfsprekends is in het onderwijs. Dit keer wilden we het op water spitsen”, vertelt Stan van den Eijnden, een van de medewerkers van het evenement.

Het doel
“We vinden het heel belangrijk dat we kinderen bij brengen dat water niet iets vanzelfsprekends is. We moeten ons er van bewust zijn dat er heel veel plekken op de wereld zijn waar water een schaarste is. Denk dan bijvoorbeeld aan Afrikaanse landen.” Het evenement is volgens Van den Eijnden een goede manier om kinderen bewust te maken van maatschappelijk lastige zaken. “Ze zijn op een creatieve manier aan het leren. Bovendien maken ze die banieren ook niet onverdienstelijk. Er is namelijk een heuse publieksprijs voor de school met de beste banier. Deze krijgen een reisje naar Renesse aangeboden.”

De actie is volgens Van den Eijnden niet alleen voor de kinderen interessant. Volgens Van den Eijnden is water iets waar de maatschappij zich ook steeds meer mee bezig zal houden. “De vlaggen moeten een impact geven. Als mensen over de Heuvel lopen zien ze die banieren hangen met daarop de creaties van die kinderen. Als je goed kijkt hebben al die vlaggen een onderliggende betekenis. Hiermee proberen we mensen aan het denken te krijgen over hun eigen waterverbruik.”

Blue Deal
Dat waterverbruik en waterwering een wereldwijd probleem is, blijkt uit een deal die het ministerie van Buitenlandse Zaken, het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en de waterschappen vandaag hebben gepubliceerd. In de zogenoemde Blue Deal staat dat de organisaties zich wereldwijd gaan inzetten om ongeveer twintig miljoen mensen in veertig stroomgebieden beter te beschermen tegen water. Ook willen de ministeries en de waterschappen zich in deze gebieden inzetten voor een betere toegang tot water en een betere waterkwaliteit. De organisaties gaan tot 2030 gezamenlijk zo’n 75 miljoen euro investeren in internationale projecten om deze doelstellingen te halen.

Nederland over de hele wereld
Nederland is een land dat zich wereldwijd breed inzet op het gebied van water. We staan erom bekend dat we ingenieuze oplossingen hebben op de kracht van water. Waar Nederland zich momenteel inzet op het gebied van water zie je in de afbeelding hieronder.

(Bron: NWP)