In The Roxie Theater in San Francisco verliep een sneak preview van de nieuwe Wes Anderson-film Isle Of Dogs iets anders dan normaal. In de rode bioscoopstoelen zaten namelijk niet alleen mensen. Ook hun trouwe viervoeters waren van de partij.

Met je hond op schoot

Afgelopen maandag werd de eerste Bring-Your-Own-Dog-voorstelling georganiseerd in het Amerikaanse theater. Filmbezoekers namen hun honden mee en keken met hun huisdier op schoot de nieuwe film. Verschillende andere bioscopen lijken nu ook bereid te zijn honden toe te laten bij filmvertoningen. De Britse bioscoopketen Picture House Cinemas bijvoorbeeld, die op 25 maart in verschillende zalen een hondvriendelijke vertoning van Andersons film organiseert.

In Nederland

Isle Of Dogs is vanaf 10 mei ook in Nederlandse filmtheaters te zien. Of daar ook BYOD-voorstellingen zullen plaatsvinden? “Ik zie het niet zo snel gebeuren”, vertelt Marnick van Gessel, werkzaam bij het Tilburgse filmtheater Cinecitta. “Ons filmhuis is erg diervriendelijk. Zo zijn honden welkom in ons restaurant. Er is hier echter nog nooit een hond mee de filmzaal ingegaan. Ze zouden voor overlast kunnen zorgen bij onze gasten en dat is niet wenselijk.” Als van tevoren duidelijk aangeven staat dat er honden in de zaal zijn, is er volgens Van Gessel echter geen probleem. “Dan weten gasten waar ze aan toe zijn. Mochten de BYOD-voorstellingen ooit populair worden, kunnen we overwegen ze hier ook te organiseren. Het is een leuk idee.”

Ook Paul Bink van het Bredase filmhuis Chassé Cinema vindt het idee tof. “Het is een leuk verzonnen ludieke actie. Ik ben alleen wel erg benieuwd naar wat praktische zaken. Want wat nou als de honden hun behoefte moeten doen? En gaan de zalen niet erg stinken na de voorstellingen? Het is zeker het overwegen waard om ooit dergelijke filmvertoningen te organiseren. Maar daar zal wel veel intern overleg aan voorafgaan, haha!”