De Dierenbescherming vindt dat de nieuwe Waalse wet waarbij mensen alleen een dier mogen aanschaffen met een diploma geen toegevoegde waarde heeft in Nederland. Er zijn gelukkig al veel mogelijkheden vastgelegd in de Wet dieren vinden zij. De straffen op dierenmishandeling mogen wel uitgebreider.

In de Wet dieren staat dat elk dier een eigen waarde heeft. Met voorschriften wordt er duidelijk gemaakt wat een eigenaar hoort te doen om het welzijn van het dier te waarborgen. Bij ernstige overtredingen kan iemand een geldboete of houdverbod opgelegd krijgen in Nederland. De dierenbescherming vindt dat deze maatregelen uitgebreid mogen worden.

Juiste dierenomgangsnormen aanleren

In Wallonië kun je binnenkort alleen een dier kopen met een Diploma. De Waalse minister Carlo Di Antonio wil hiermee dierenbeulen tegengaan in het Franstalige deel van België. Het is niet nodig om een toets af te leggen. Iedereen vanaf 18 jaar mag een gratis getuigschrift afhalen.

De dierenbescherming vindt zo’n wet niet nodig in Nederland. “Onze inspectiedienst ziet dat het goed werkt om in eerste instantie samen met overtreders te werken aan het verbeteren van het dierenwelzijn, hierdoor ‘leert’ de overtreder ook hoe het wel moet.” vertelt Dik Nagtegaal, woordvoerder van de Dierenbescherming. “Als het nu nog een ‘diploma’ was waarvoor je eerst een studie moet doen, dan zou het nog iets toevoegen in het kader van voorlichting vooraf.”

In Wallonië

De nieuwe Waalse wet wil als het baasje van een dier zich schuldig maakt aan dierenmishandeling, bijvoorbeeld verwaarlozing, zijn diploma intrekken. Bij een eerste overtreding raakt een eigenaar zijn diploma een maand tot drie jaar kwijt. Gebeurt dit opnieuw, dan verliest hij het document definitief. Een dierenwelzijnsinspecteur beslist hier samen met de burgermeesters en de politie over.