Utrecht en Eindhoven mogen zich binnenkort voegen bij het rijtje steden met een kattencafé. Een kopje koffie met een knuffel kan al in tien andere steden in Nederland waaronder Amsterdam, Rotterdam, Den Bosch en Hengelo. Maar hoe zit het eigenlijk met het welzijn van de dieren? Zijn huisdieren wel gemaakt voor in een café?
Het ene na het andere kattencafé popt op in Nederland en er komen er nog steeds bij. De dierenbescherming staat niet per se te juichen bij de opening van de cafés in Nederland, maar ingrijpen vinden ze ook niet nodig. Persvoorlichter Dik Nagtegaal legt uit waarom niet: “Alle cafés hanteren regels en voorwaarden voor de bezoekers. Dat vinden we erg belangrijk. Het is niet de perfecte omgeving voor een huisdier, maar zolang de dieren goed verzorgd worden, hoeven we niet in te grijpen.”

Kattencafé regels

Ieder kattencafé hanteert regels en voorwaarden aan de bezoekers. Bij Kattencafé Kopjes in Amsterdam vinden ze het belangrijk dat de beestjes hun eigen gang kunnen gaan. “We werken met reserveringen omdat we niet willen dat het te druk wordt. Bezoekers moeten ook wat langer blijven. Van alleen even een foto komen maken, raken de katten nogal van slag”, aldus medewerkster Elise.
De katten moeten in de cafés vrij rond kunnen lopen en ook de mogelijkheid hebben om weg te kunnen. Bij Katdeau in Hengelo is er een speciale mensvrije ruimte waar de katten even tot rust kunnen komen. Maar de huisdieren van Dominique, eigenares van Katdeau, hebben daar meestal geen behoefte aan. “Sfinxkatten zijn mensenvrienden. Ze zoeken zelden de rust op, maar het is wel belangrijk dat ze de mogelijkheid hebben.”

Geen controle

Er is geen sprake van controles of zicht op de situatie vanuit de Dierenbescherming. Maar wel kunnen bezoekers misstanden melden en dan zullen ze actie ondernemen. “Tot nu toe hebben we nog nooit meldingen gehad. Dus we hebben de indruk dat er wel goed wordt gezorgd voor de katten. We zijn misschien niet erg enthousiast, maar we geloven dat mensen die een kattencafé beginnen dit uit liefde voor het dier doen.”
De meeste kattencafés doen er alles aan om het welzijn van hun dieren te waarborgen. En voor de dieren is het café gewoon hun thuis.

Zie hier waar er een kattencafé bij jou in de buurt is: